Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben – fotók

Helyi hírek

Elindult az idei tavaszi nagytakarítás Debrecen közterületein. A munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Papp Viktor önkormányzati képviselő, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője és Csaholczi Attila önkormányzati képviselő 2023. március 14-én a Tócóvölgy városrészben.

Amint azt Papp Viktor elmondta, a 2019-ben elindított új városüzemeltetési koncepciónak és az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az idén is elindult a tavaszi nagytakarítási program Debrecen közterületein, a közösségi közlekedési útvonalak mentén, a lakótelepeken, a játszótereken, a kondiparkokban, a belvárosban és a Nagyerdőn egyaránt azzal a céllal, hogy tisztábbá, rendezettebbé, otthonosabbá váljanak a város közterületei. Az elmúlt évek során a Zöld Város Program keretében összességében 260 ezer négyzetméteren újult meg a minőségi zöldfelület a városban, s természetesen ezeket is bevonták a tavaszi nagytakarítás műveleteibe. Papp Viktor külön is kiemelte a játszóterek takarításának fontosságát, hiszen ezeken a területeken a kisgyermekes családok egészsége és biztonsága érdekében szükséges, hogy lemossák és fertőtlenítsék a játszótéri eszközöket, ezeken túl a homokozókat frissítsék, felrotálják és pótolják a homokot.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

Amint azt a frakcióvezető elmondta, Debrecen önkormányzata által 2019-ben elindított új városüzemeltetési koncepciójának megfelelően évről évre egyre több forrást biztosít a város zöldterületeinek, közterületeinek, parkjainak a fenntartására, azok kezelésére. Ennek a folyamatnak jó példája, hogy idén is jelentős összeg, 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A tavaszi nagytakarítás költségei természetesen ennek az összegnek csak egy részét képezik.  A nagytakarítás március közepén indult és – az időjárási viszonyok függvényében – várhatóan áprilisban fog befejeződni. Természetesen mind az önkormányzat, mind a munkát végző szerződéses partnerek is azon vannak, hogy a tavaszi nagytakarítást minél hamarabb be tudják fejezni.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

Papp Viktor – a teljesség igénye nélkül – néhány konkrét munkát is felsorolt az elvégzendőkből. Így például zajlik a kétnyári virágágyak rendbetétele, egynyári virágágyak előkészítése ültetéshez, metszések, gallyazások, autóbuszmegállók takarítása, nagy- és kisgépes járda- és úttakarítás – azaz egy olyan komplex tevékenység, amely révén tisztábbá és rendezettebbé válnak Debrecen közterületei.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

Papp Viktor kiemelte: az önkormányzat arra kéri Debrecen polgárait, hogy a takarítást követően is érezzék magukénak környezetüket, s ugyanúgy, mint otthonukban, a közterületeken is segítsenek fenntartani a tisztaságot, ne szemeteljenek, illegálisan ne helyezzenek el hulladékot. A tavaszi nagytakarítás eredménye ugyanis akkor lesz hosszú távon fenntartható, ha a debreceniek úgy gondolkodnak, hogy közös érdekünk megóvni a város szépségét és rendjét. – Hiszen együtt vagyunk Debrecen, együtt is kell gondoskodnunk arról, hogy a szeretett otthonunk, szeretett városunk, Debrecen tiszta és fenntartható legyen – mondta Papp Viktor.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

Csaholczi Attila, a Tócóvölgy városrész önkormányzati képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Zöld Város Program keretében tíz játszótér épült, illetve újult meg ezen a területen. A tavaszi nagytakarítás során fertőtlenítik a játszóeszközöket, a padokat, feltöltik a homokozókat, lazítják a bennük lévő homokot. Az utak melletti zöldterületek rendbetételéhez pedig hozzá tartozik a belógó ágak eltávolítása, a fák metszése is. A város nagytakarítása hasonlít egy otthoni nagytakarításhoz, s ugyanúgy, ahogyan a családi otthon tisztaságát őrizzük, ugyanúgy kell őriznie az itt élő közösségnek a város tisztaságát is.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött Debrecenben

A debreceni tavaszi nagytakarítás főbb munkálatai

– parkfenntartási munkák;

– levegőztető gereblyézés;

– metszés;

– ásás;

– játszótéri homokozók felásása, takarítása, rotációs kapálása, fertőtlenítése;

– játszótéri eszközök takarítása, lemosása, fertőtlenítése; kaszálás;

– fák alakító, ritkító metszése;

– tő- és törzssarjak eltávolítása;

– örökzöldek tisztogatása;

– évelő- és rózsafelületek visszavágása, tisztogatása, rózsabokrok nyitása, kapálása, gyomlálása;

– kétnyári virágágyak gyomlálása, kapálása gyepszélvágással;

– elvirágzott részek leszedése;

– egynyári virágágyak előkészítése ültetéshez;

– csapadékvíz-elvezető folyókák tisztítása (Nagyerdő, Belváros);

– foltot hagyó szennyeződések eltávolítása szilárd burkolatról (Nagyerdő, Belváros);

– padok takarítása, lemosása, fertőtlenítése, javítása, festése (elsősorban Nagyerdő, Belváros);

– zöld és burkolt felületek takarítása lombgyűjtéssel;

– szemétszedés;

– nagygépes úttisztítás;

– útszegély-takarítás, utak gépi mosása, járdák gépi és kézi takarítása;

– fizető várakozóhelyek takarítása;

– nem fizető várakozóhelyek és szervizutak padkatakarítása;

– hulladékgyűjtők ürítése (parki, megállóhelyi, járda melletti);

– közösségi közlekedési megállóhelyek takarítása;

– kertvárosi utcák útszegélyeinek takarítása;

– kerékpárutak takarítása;

– járdákra belógó, a gyalogos közlekedést akadályozó faágak levágása;

– utcabútorok, köztéri padok és hulladékgyűjtők takarítása, fertőtlenítése.

 

– Debreceni Városháza Sajtó –