Gyalogost gázolt halálra a Böszörményi úton: így döntött a bíróság

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2023. február 8-án megtartott nyilvános tárgyaláson 2 év fogházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte azt a férfit, akinek a többszörös közlekedési szabályszegése következtében egy gyalogos meghalt 2021 szeptemberében Debrecenben, az egyik Böszörményi úti gyalogátkelőhelyen. A bíróság a vádlottat emellett 2 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a 430 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott a korábban, 2022. november 2-án megtartott előkészítő ülésen elismerte a bűncselekmény elkövetését, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le és védője az ügyben két tanú kihallgatását indítványozta. A bíróság a tényállásra és a bűnösség kérdésében bizonyítást nem folytatott le, kizárólag a büntetés kiszabása vonatkozásában. A tárgyaláson a védelem által indítványozott két tanú kihallgatásának a bíróság helyt adott, majd a bizonyítási eljárást befejezetté nyilvánította.

Az ítélet szerint 2021. szeptember 6-án, kora reggel a vádlott autóval közlekedett Debrecenben, a Böszörményi úton, amely egy forgalmas, kétszer két sávos út. A baleset időpontjában gyér volt a forgalom, az útszakasz forgalmát szabályozó közlekedési jelzőlámpa villogó sárga jelzést adott. A gépjárműben négyen utaztak, a biztonsági övet mindenki használta.

A sofőr rendkívüli figyelmetlensége folytán nagyon későn vette észre azt, hogy vele szemben mindkét forgalmi sávban, illetve mellette is megállt egy-egy gépjármű a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt, ahol a 63 éves asszony folyamatosan, normál tempóban haladt át. Az úttestre lépésének pillanatában a vádlott által vezetett személygépkocsi még 197 méterre közlekedett az elkövetés helyszínére számítottan, majd 10,6 másodperc múlva jelentős észlelési késedelem mellett, az ütközés előtt 1,3 másodperccel alkalmazott vészfékezéssel, 62 km/h sebességgel ütötte el a gyalogost. A baleset következtében a sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott súlyosan gondatlan KRESZ szabályszegése miatt következett be a halálos baleset.

Dr. Vágó Zsolt bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy jelentős észlelési késedelem vezetett a halálos balesethez, továbbá a végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és a hosszabb tartamú járművezetéstől való eltiltást az is indokolta, hogy a vádlott potenciális veszélyt jelent a közlekedésben résztvevőkre. A bíró súlyosító körülményként értékelte a hasonló közlekedési szabályszegések helyi és országos szintű elszaporodottságát, az alapvető közlekedési szabály durva módon történő megsértését, továbbá azt a tényt, hogy a vádlott – igaz nem közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt – de volt már büntetve. Súlyosító ok volt továbbá, hogy a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekményt más – ittas járművezetés vétsége miatt indult – büntetőeljárás hatálya alatt követte el, valamint a vádlott többszörös közlekedési szabályszegése, köztük az, hogy túllépte az adott útszakaszra megengedett legnagyobb sebességet.

Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, továbbá az időmúlást és azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.