Kósa Lajos, Pósán László, Tasó László

Kósa Lajos sikeresen növelte adósságait – Íme a debreceni országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai

Helyi hírek

Valamennyi országgyűlési képviselő, nemzetiségi képviselő és nemzetiségi szószóló eleget tett a január 31-i határidőig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – tájékoztatta Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke kedd este az MTI-t.

Orbán Viktor bravúros gazdagodása után nézzük, mit alkottak Debrecen országgyűlési képviselői.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) vagyonnyilatkozatának legérdekesebb része, hogy a 2022. május végi állapothoz képest több mint duplájára, 50 millió forintról 115 millióra emelkedett az adóstársként bejegyzett építkezési/lakásvásárlási kölcsöne. Továbbra is felerészben tulajdonosa egy 1083 négyzetméteres debreceni ingatlannak, üdülőt birtokol Budakeszin, és megvan a szamosszegi szántója is, amit örökölt. 2019 óta tartós bérletben használ egy Mercedes Vianót, mellette három BMW motorkerékpárja és orrkiülős motorcsónakja is szolgálja kényelmét.

Ami Kósa Lajos megtakarításait illeti, nem egyértelmű a helyzet. Mutatjuk az egy évvel ezelőttit:

Kósa Lajos vagyonnyilatkozat

 

és az idén leadottat:

Kósa Lajos vagyonnyilatkozat

 

Fejtse meg, aki akarja.

Varga Zoltán (DK) egy szem hajdú-bihari ellenzékiként egy 60 négyzetméteres debreceni lakást vallott be, melyet negyedrészben tulajdonol. 2016-ban vásárolt Volvo S60-asa mellé 2022-ben beújított egy Volvo S90 típusú gépjárművet is. Vargának vagyonbevallása szerint 13 millió forintos adósságállománya van. A megtakarításokra vonatkozó rubrikákat nem töltötte ki.

Pósán László (Fidesz-KDNP) ingatlantulajdont idén nem írt bele a vagyonnyilatkozatába (tavaly szerepelt benne egy 200 négyzetméteres családi ház, aminek felerészben volt tulajdonosa). Megvan még a 2017-es Volkswagen Jettája, és megtakarításai továbbra is jelentősek: állampapírokban és kötvényekben 41 millió forintja pihen, bankszámlájának egyenlege pedig bevallása szerint 26 millió forintra rúg. Pósán László képviselői juttatása mellé havi bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti fizetést vesz fel egyetemi tanárként.

Tasó László (Fidesz-KDNP) eddig sem gyenge ingatlanvagyona 2022-ben egy 4419 négyzetméteres nyíradonyi zártkerttel bővült. Továbbra is 2021-ben, használtan vásárolt Ford Explorerjével fedezi fel választókerülete természeti szépségeit. Bankszámláján közel 15 millió forintot tartogat ínségesebb időkre, és van még ezen felül 55,5 millió forintnyi más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése is. Tasó László adósságai is jelentősek, hitelintézettel szemben 57 milliós tartozása van, magánszemély pedig 11 milliót követel rajta. Képviselői fizetése mellé őstermelőként havi bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti jövedelmet tehet még zsebre.

Itt nézheti meg az összes hajdú-bihari kötődésű képviselő vagyonnyilatkozatát: Halász János, Bodó Sándor, Vitányi István, Tiba István.