Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium sztrájkoló tanárai

Debreceni iskolákból indult, Budapestig is eljutott az összetartozást is szimbolizáló Kitartás Lángja

Helyi hírek

“A múlt héten az ELTE gyakorlóiskolái között is elindult a kitartás lángja. A szombathelyi Bolyaiból a Radnótiba vándorolt, onnan pedig az Apáczaiba” – írja Facebook-oldalán a Tanítanék.

A lángot – mely nemcsak a kitartást, hanem az összefogást, összetartozást is szimbolizálja – január 23-án indították el egymás között a sztrájkoló debreceni gimnáziumok. A január 23-tól 31-ig tartó pedagógussztrájkban a TÁG és a Kós Károly végig, a Kossuth, a Csokonai, a Fazekas és az Ady egy-egy nap erejéig álltak ki. Az egymást követő napokon sztrájkoló gimnáziumok egy gyertyát, a kitartás lángját adták tovább a sztrájkban soron következőnek.

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárainak nyilatkozata (Facebook/Kitartás Lángja):

Mi, a debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai egymást szándékainkban megerősítve, összefogással veszünk részt a szakszervezetek által meghirdetett 7 napos munkabeszüntetésben 2023. január 23. és január 31. között. Valamennyi sztrájknapon vállalja a tiltakozást a Tóth Árpád Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium tantestületeinek több tagja. További intézményekből pedig 1-1 napra csatlakoznak kollégák a demonstrációhoz: január 23-án (hétfőn) a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, január 24-én (kedden) a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, január 25-én (szerdán) a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium, január 31-én (kedden) a Debreceni Ady Endre Gimnázium.

A sztrájkhét elején meggyújtjuk a kitartást jelképező gyertya lángját, melyet naponta továbbadunk az aktuálisan csatlakozó iskolának „Közösen az oktatásért!” felirattal. Ezzel kívánjuk egymást biztatni, megerősíteni és ösztönözni.

Céljaink a következők:
– korszerű, minőségi tudást adó nemzeti alaptanterv
– tanszabadság a tankönyvválasztásban, a pedagógiai módszerek és utak megválasztásában
– az esélyegyenlőséget és a társadalmi mobilitást biztosító oktatási rendszer
– a tudás megbecsülését kifejező bérezés az oktatásban dolgozók számára

Debrecen, 2023. január 23.

A debreceni középiskolák sztrájkoló tanárai

Fotó: a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium sztrájkoló tanárai