“Szégyen, hogy 80 évesen kegyelemkenyéren kell élnem” – hosszú sorban álltak az emberek a debreceni ételosztáson

Helyi hírek

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete több mint 10 éve segíti a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. Az egyesület a hónap utolsó vasárnapján ismét vendégségbe hívta mindazokat a debrecenieket, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán – olvasható a portálunkhoz eljuttatott közleményben. Az ételosztás végére több mint 150 felnőtt és gyermek hétvégéjét könnyíthettük meg. Sokan vittek ételt otthon betegeskedő férjnek, feleségnek, családtagnak is. Sajnos a lehetőségeink végesek, az eddigi adományozók többsége is nehéz helyzetbe került.

Valószínűleg a magas inflációnak, az élelmiszerárak drámai emelkedésének tudható be, hogy a vendégkör mára teljesen megváltozott. Soha ennyi kisnyugdíjas nem állt a sorba ételért, számuk egyre nő. Rengeteg új arc a régiek mellett, látszik, sok család él Debrecenben is egyik napról a másikra. Megtelt a szívünk keserűséggel, hogy mennyien élnek nyomorúságos körülmények között, támasz, segítség nélkül. És hányan vannak,akik éheznek, de szégyellnek sorba állni?

A kisnyugdíjasok elmondták, életük mindennapos küzdelem a fennmaradásért. Mielőtt bárki esetleg félreértené: nem az emberhez méltó életről van szó, hanem arról, hogy ne éhezzenek. Idős korukra több évtizedes munka után sajnos sokan ide jutottak.

” Szégyen, hogy 80 éves koromban kegyelemkenyéren kell élnem! “

– mondta egy idős hölgy.

Többen elmondták,úgy érzik, hogy az önkormányzatot nem érdekli a sorsuk, a városvezetés számára ők “láthatatlanok”.

Vendégeink többsége – elmondásuk szerint – havi 100 ezer forint alatti nyugdíjból próbál nem éhen halni. A nyugdíjas kosárba tartozó áruk inflációja 50 százalék körül van, vajon ezt a Karmelita kolostorból miért nem látják? Talán ha a nyugdíjasok focisták lennének, nagyobb odafigyelést kapnának. Arra igazán nem lehet büszke Magyarország, hogy a népkonyhák országa lettünk.

Több mint 150 adag töltött káposztát osztottunk ki, friss kenyérrel, péksüteménnyel Repetát már nem tudtunk adni, az utolsó morzsáig mindent kiosztottunk. A teljesítőképességünk határán vagyunk, sajnos igen korlátozottak a lehetőségeink. Támogatóink száma megcsappant, hisz’ a válság az ő életüket is megnehezíti.

Tisztelettel köszönjük a támogatását a Pro Filii Alapítványnak, a pékségeknek, külön is a hajdúszováti pékségnek.

Az egyesület legközelebb 2023. február 26-án várja vendégeit meleg ebéddel, szeretettel, tiszta szívvel.

Itt a mi térségünkben is sok ezren várják a segítő kezet, az emberi szót, szeretnének emberhez méltó életet élni. Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással.

Várjuk a debreceni lakosok adományait is, elsősorban TARTÓS Élelmiszert gyümölcsöt, burgonyát. Örömmel várunk gyermekjátékokat, könyveket is.
Aki szeretne segíteni, támogatást adni, az alábbi telefonszámon jelezheti. Mobil (a hét minden napján): +36 30 9841 963
Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számlaszáma: Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802 A közleménybe kérjük beírni: ételosztás, 2023.

– Tukoráné Kádár Ibolya, az egyesület vezetője –