Akkumulátorgyár közmeghallgatás Debrecen

Megütöttek egy nőt! Az előzőnél is indulatosabbra sikerült a második akkumulátorgyáras közmeghallgatás Debrecenben

Helyi hírek

Január 20-án, pénteken a DMJV Családsegítő és Gyermekjóléti Központjában zajlik a CATL akkumulátorgyárral kapcsolatos második közmeghallgatás. Az időpont barátságtalan, és az előző helyszínhez képest fele annyian férnek csak be.

16:00

Egy nő arról érdeklődött, hogy lesznek-e zajvédő intézkedésekre kérdezett, mert a tanulmányban csak azt találta, hogy az ajtókat és az ablakokat zárva tartják, illetve elektromos autókat használnak. Tóth Roland szakértő válaszában rámutatott: más városokban 100 méterre a gyáraktól már lakóházak vannak, itt pedig a legközelebbi házak jóval távolabb lesznek. A legközelebbi lakóházaktól számítva végeztek számítógépes modellezést a szabványok alapján a CATL által közölt zajkibocsátási eszközeik figyelembe vételével. Ennek az eredménye az lett, hogy az első ütem minimális terheltséget fog okozni a mostani terheltséghez képest. Az újabb ütemeknél ezeket a vizsgálatokat újra el kell majd végezni. A gyárban minden zárt kialakítású, így a zajhatás nagy része bent marad, a hűtőtornyokat pedig árnyékolja majd az épület – magyarázta az illetékes.

Szüksége van Debrecennek a kínai CATL akkumulátorgyárára?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

13:50

Megütöttek egy nőt, aki kiállt az akkumulátorgyár mellett. A nő arról beszélt, hogy senki ne legyen álszent, mindenkinek van akkumulátor a telefonjában. Erre egy férfi odament, és megütötte.

A verekedőt kivezették, Hajduné Kovács Mária Mónika főosztályvezető pedig a meghallgatás berekesztését helyezte kilátásba. Tiltakozás. Rácz Róbert “főispán” ad még egy esélyt a hallgatóságnak.

13:45

“Ki fizeti a gyárat?” – veti fel egy felszólaló, kérdését az ott megjelent “kínai urak” és Szekeres Antal jegyző felé intézve. A magyar úr válaszol, de csak annyit mond, az önkormányzatnak egy fillérjébe sem kerül a beruházás. A közpénz szótól úgy fél, mint a tűztől.

13:27

Káosz, itt már nem lesz megegyezés. A kérdezők, kihasználva a ritka lehetőséget, egyéb témákban várnak hiába válaszokat. Vakcinagyár, színház, kormányrendeletek. Az illetékesek rendre azt felelik, hogy ezek nem a témához kapcsolódó felvetések. Jogos, de talán nem kéne minden erőből lenyomni az emberek torkán.

12:46

Többen hazaindulnak, úgy tűnik, ez a közmeghallgatás sem hozza közelebb a szemben álló feleket.

Sokan vannak még, de már akad néhány üres szék is.

12:30

Egy felszólaló arra kíváncsi, hova tűnik az értékes humusz, amit letermelnek (ha egyáltalán…) a gyár építése előtt. “Hol a föld?” – skandálják néhányan. Az illetékes szerint telekhatáron belül, a humuszgazdálkodási tervnek megfelelően kezelik ezt a földréteget. Az sem igaz, hogy Hollandiába szállítják el.

12:25

Gorján Ferenc mégis szóhoz jut. Elmondja ismét, ő nem politikus, hanem a szakma. Igazat beszél – állítja.

“Megtömték a zsebedet!” – válaszul perrel fenyeget, és ordít: “HADD MONDJAM VÉGIG!”

Elcsendesül a nép. Gorján szerint a kérdések jogosak. Jelen tudása szerint azt látja, hogy lesz vízigény, és keletkezik szennyvíz. Büntetőjogi felelőssége, hogy a lakosság vízellátását tartsa szem előtt. Ismerteti Debrecen vízellátását, és leszögezi, nem ivóvízből akarják a CATL vízigényét kielégíteni, hanem tisztított szennyvízből.

 

12:18

Egyre nagyobb a balhé. Gorján Ferencet nem hagyják szóhoz jutni, állítólag három ember lehetetleníti el az egész közmeghallgatást. Van, akit távozásra szólít fel a moderátor.

12:10

“Felcsútra! Felcsútra!”

Ismét Orbán Viktor szülőfaluja a téma. Ha olyan biztonságos a gyár, miért nem telepítik oda – vélik a megjelentek.

 

 

12:00

“Húsz hektáros gazda voltam Debrecen és Mikepércs között” – kezdi egy felszólaló, aki elmondja, 2014 óta a legmocskosabb eszközökkel próbálják megszerezni tőle értékes termőföldjét. Végül odáig fajult a dolog, hogy terrrorizmus vádjával letartóztatták. Azt állítja, a családját kisemmizték, koldusbotra juttatták.

A vízmű emberét nem hagyják szóhoz jutni.

11:46

Egyre nagyobb a káosz, elsbazadultak az indulatok.

11:36

Gorján Ferenc, a vízmű vezérigazgatója szerint teljesen rendben volt a gödi víz, ivott is belőle. A tömeg lehurrogja.

11:29

Hány környezetvédelmi szakember dolgozik az engedélyezésen? Mióta vannak az osztályon? Mészárosné Szojka Szabinára különösen kíváncsi egy nő. Mit jelent az, hogy egyedi tájérték?

Érkezik a válasz:

11:20 “Hazaárulók!”

Nem kellett volna népszavazást csinálni? Miért mérnek a gödi lakosok az akkumulátorgyártáshoz használt oldószereket az esővíztartályokban? Miért nem ki úgy a víz, mintha belehugyoztak volna? – veti fel egy férfi. Monológja után hallható némi hazaárulózás.

11:10

Apáti István (Mi Hazánk Mozgalom) kér szót. Nem tagadja, hogy elő fog belőle bújni a politikus, de személyes érintettsége is van, hiszen több vér szerinti rokona is Debrecenben él, egyik testvére Józsán.

Rácz Róbert “főispánhoz” fordul, akit sajnál, hogy Debrecen polgármester őt dobta be ide koncként.

Apáti úgy látja, az emberek mereven elzárkóznak a gyár építése elől. Hajthatatlanok. Objektív, valódi szakvéleményeket kér, hogy rákkeltő anyagok nem kerülnek-e be a szervezetünkbe majd. Szerinte nemcsak attól félnek az emberek, hogy odalesznek a termőföldek és csökken a vízkészlet, hanem attól is, hogy meg fognak betegedni, “gyógythatatlan egészségkárosodást fognak szenvedni”.

11:01

Egy nő a Gugyori tanyáról érkezett, és azt veti az illetékesek szemére, hogy még mindig nem vezették be hozzájuk az ivóvizet. Az egyutcányi település a CATL-gyár közvetlen közelében található.

10:40.

“Debrecen polgármestere leszarja a véleményeteket!” – hangzik el egy felszólaló szájából, aki a “kivéreztetet” Szigetközből érkezett. Emlékeztet, hogy a magyar állam mekkora összeggel támogatta a gyár megépülését.

Arról is beszél, hogy Kínából (szerinte egy laborból) indult a Covid, melynek (nem egészségügyi) következményeivel minden második ember küzd.

 

10: 30.

Parázs indulatok a nézőtéren, alig kivehető, hogy miről beszélnek az illetékesek:

10:24.

Nagy még a zsivaj. A közönséget figyelmeztetik, hogy az esemény sajtónyilvános. Papp László polgármester nincs jelen, kaptunk viszont helyette egy “főispánt”. Itt van újra Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója, valamint Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője is igyekszik nyugtatni a kedélyeket.

Jelen van Apáti István Mi Hazánk-os képviselő, Schmuck Erzsébet, az LMP volt képviselője és Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere is.

10: 15. A közmeghallgatás a Himnusz eléneklésével kezdődött.

Aktivisták transzparenst feszítettek ki, ez a szöveg olvasható rajta: “Minden hatalom a népé”

Ez történt az első közmeghallgatáson:

“Nem kell a gyár! Vigyék Felcsútra!” Lehurrogták Papp Lászlót a debreceni akkumulátorgyár ügyében tartott közmeghallgatáson