Fejedelmi kincsek - kiállítás a Fórum Debrecenben

Fejedelmi kincseket állít ki a Fórum Debrecen

Helyi hírek Kultúra

A Bocskai Múzeum fő attrakciója, a koronaékszerekből álló kincstár egy hétre „költözik” a bevásárlóközpontba. Bár olyan világvárosokban, mint Shanghai, vagy Párizs 20 éve fogadnak muzeális kiállításokat a nagy- és luxusáruházak, hazánkban nagyon ritka a hasonló kezdeményezés. Ezért is különleges a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum és a debreceni Fórum bevásárlóközpont együttműködése, amely arra biztatja az áruházi vásárlókat, hogy a többi árucikkhez hasonlóan, fogyasszák a múzeumi élményt is! A Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát bemutató kiállítás önmagában is élmény, de ehhez tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is kapcsolódnak a január 22-éig, vagyis magyar kultúra napjáig tartó időszakban.

Fejedelmi kincsek - kiállítás a Fórum Debrecenben
Bocskai Fejedelem hiteles és nemes koronamásolata

Történelmi ereklye és kalandos időutazás

Nem mindennapi kiállítást tekinthetnek meg a Fórum Debrecen látogatói január 16-ától. Az egyetlen győztes magyar szabadságharcot vezető Bocskai István fejedelem koronaékszereit bemutató kiállítás ugyanis egy múzeumból érkezik a bevásárlóközpontba. A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum a gyönyörű műkincseken keresztül a magyar történelem dicső korszakát is megidézi. Ennek felfedezésére buzdít a múzeum egyik jelmondata is: „Keresd a szépséget, lásd meg az értéket!”

Fejedelmi kincsek - kiállítás a Fórum Debrecenben
Bocskai Fejedelem hiteles és nemes jogarmásolata

A Bocskai-korona ugyanis nemcsak egy meseszép ékszer, de a hatalom, a zsarnokság elleni küzdelem és az összetartás jelképe is. Emellett igazi misztikus tárgy, amely ma is számos titkot őriz. Nem tudjuk, hogy eredetileg kinek készítették. Sokáig azt hitték, hogy Bocskai csak ajándékként fogadta el, de újabban bebizonyosodott, hogy meg is koronázták vele. A Habsburg császár annyira félt a korona „hatalmától”, hogy Bocskai halála után Bécsbe vitette. Az eredeti koronát azóta is ott őrzik, és annak ellenére, hogy több álam is szerette volna megszerezni, az osztrákok 400 éve nem adják ki a kezükből. Egyedül a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kapott engedélyt arra, hogy nemes és hiteles másolatot készíthessen róla, amelyen 2 éven keresztül 20 ötvös dolgozott. A múzeum számára ez azért volt fontos, mert missziójának tekinti a hajdúkat Szoboszlóra telepítő fejeledelem emlékének ápolását. 

„A Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára másfél éve nyílt meg Hajdúszoboszlón, és azóta rekordokat dönt a látogatottsága. Távoli helyekről ezrek keresik fel. Nem véletlenül, hisz olyan kincseket mutat be, melyeket nemcsak Hajdúszoboszló, de Hajdú-Bihar megye és az egész ország a magának tekinthet. Ezért is gondoltuk úgy, hogy más városokban is bemutatjuk. Ezek közül az első Debrecen, ahol a régió legforgalmasabb bevásárlóközpontját, a Fórumot kerestük meg. A bevásárlóközpont egyből támogatta az ötletet, így egy kiváló együttműködés indult, aminek akár még folytatása is lehet”

– mondta Dr. Bihari Horváth László, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója. 

Fejedelmi kincsek - kiállítás a Fórum Debrecenben

A múzeumi élményt nemcsak a fejedelmi kincsek kiállítása, de játékos múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is garantálják a bevásárlóközpontban. Aki tehát betér a Fórumba január 16. és 22. között, az egy kalandos időutazáson is részt vehet: felpróbálhatja a hajdúk viseletét, kézbe veheti fegyvereiket, sőt személyesen velük (az őket megidéző hagyományőrzőkkel) is találkozhat! 

Érdemes ellátogatni a Fórum után a múzeumba is!

Hajdúszoboszló „múzeumi negyedében” 3 épületben 7 kiállítás várja az érdeklődőket. A Bocskai Múzeumban a Fejedelmi Kincstár mellett interaktív helytörténeti és néprajzi tárlatok is megtekinthetők. A Nemzetközi Modern Képtárban eredeti Picasso és Chagall alkotások láthatók, a retró kiállítás pedig a ’70-80-as évek életmódját mutatja be, többek között egy Trabant-szimulátor segítségével. 

Részletes program:

Bocskai Fejedelmi Kincstára kiállítás 2023. január 16. és 22. között látható a debreceni Fórum -1 szintjén, a bevásárlóközpont nyitvatartási idejében, hétfőtől-szombatig 9 és 20 óra között, vasárnap pedig 10-től 18 óráig. A kiállítás megtekintése INGYENES. 

A kiállítás Facebook eseménye

Tárlatvezetések: folyamatosan 

Múzeumpedagógiai foglalkozások: iskolai csoportoknak, előre egyeztetett időpontban

Hagyományőrző bemutatók: A múzeum hagyományőrzői „hajdú őrjáratot” tartanak, vagyis flashmobbal (zenés, interaktív, ismeretterjesztő felvonulással) invitálják kalandos időutazásra a vásárlókat. Az őrjáratok kezdete:

  • január 18., szerda: 17.30
  • január 20., péntek: 17.30
  • január 22., vasárnap: 13.00