Debreceni nemzeti oltóanyaggyár

Jókora csúszásszal kezdhet működni a Debrecenben épülő “Nemzeti Oltóanyaggyár”, de lehet, hogy tényleg lesz belőle valami

Helyi hírek

Az Opten szerint közel öt hónapja, 2022. augusztus 15-én kiegészítették más tevékenységi körökkel a 2020-ban bejegyzett debreceni Oltóanyaggyár Zrt. tevékenységi körét – vette észre az mfor.hu.

Az új tevékenységek – egyéb vegyi termék, gyógyszeralapanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártás, üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, illetve biotechnológiai kutatás és fejlesztés – bejegyzése arra enged következtetni, hogy előbb-utóbb valóban lesz Magyarországon vakcinatermelés, amelynek megalapozására a 2022-es költségvetésben 40 milliárdot irányoztak elő, és az ideiben is csaknem ennyit.

Mindez azután történt, hogy 2022. augusztus 8-án megjelent az állami tulajdonban levő, többek között a lakossági napelempályázatokról is közismert ÉMI Nonprofit Kft. állami építési beruházásaival kapcsolatos kormányrendelet, amely kizárólag a központi költségvetési forrásból vagy európai uniós forrásból megvalósítandó, nettó 100 millió forint feletti építkezésekre terjed ki – idézi fel a lap.

Nagy a titkolózás a Debrecenben épülő Nemzeti Oltóanyaggyár körül, az ellenzéki képviselőt is elhajtották

A korábban nagy csinnadrattával lefektetett alapkő mellől a pózolgató politikusok 2022 decemberét jelölték ki céldátumnak, tehát ekkor kellett volna beindulnia a vakcinagyártásnak.

Az oltóanyaggyár területén jelenleg is kezdetleges építési körülmények tapasztalhatók, ami miatt Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője parlamenti írásbeli kérdésben érdeklődött Nagy Mártontól arról, mégis hogyan halad az építkezés.

„A Nemzeti Oltóanyaggyár fel fog épülni”

– válaszolt a hvg.hu-nak a miniszter nevében Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az utolsó, 2022 áprilisában készült céges beszámolóban említett 12 fős alkalmazotti létszám az Opten adatai szerint jelenleg már 30 fősre duzzadt.