Túrázz Hajdú-Biharban

Útjára indult a “Túrázz Hajdú-Biharban” program

Helyi hírek

Hortobágy, Nádudvar és Nagyhegyes települések közös szándéknyilatkozat aláírásával vállalták, hogy a következő hónapokban más településekkel együttműködve keltik életre a Hortobágy Kincsei Zöldút kezdeményezést, és útjára indult a „Túrázz Hajdú-Biharban” program – közölte a megyei önkormányzat.

E két örömteli hírrel zárult a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nemzetközi partnerségben végzett munkája, mely 2018-ban indult „Hajdú-Bihar megye természeti és kulturális örökségének megőrzése és népszerűsítése zöldutak segítségével – OUR WAY” címmel. 

A megye zöldútfejlesztési lehetőségei által nyújtott turisztikai potenciált felismerve a Hortobágyi Leader Helyi Akciócsoport és a Zöldutak Módszertani Egyesület már 2015-ben mintaprogramot dolgozott ki.

Az általuk megvalósított „Hortobágyi Mintaprogram” értékes eredményeit alapul véve kezdődött meg az OUR WAY hazai partnerség munkája az érintettek, illetve a hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával. A megyei önkormányzat célkitűzése az volt, hogy a spanyol, bolgár, francia, lengyel, ír és belga jó gyakorlatok megismerésével megerősítve újraélessze a kezdeményezést, kiegészítve az Alföldi Kéktúra megyei szakaszának, összességében a természetben aktívan tölthető szabadidős tevékenységek és a megye értékeinek népszerűsítésével.

Jelen szándéknyilatkozat aláírását követően a Hortobágy Kincsei Zöldút további potenciális tagtelepüléseinek (Balmazújváros, Egyek, Folyás, Görbeháza, Polgár, Tiszacsege, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos) és a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereinek bevonásával folytatódik a munka annak reményében, hogy 2023-ban hivatalosan is megalakulhat Hajdú-Bihar megye első zöldútja.

A megye aktív turisztikai lehetőségeinek másik jelentős eleme az Alföldi Kéktúra útvonala. A túra népszerűsítése, a túrázók számának növelése szintén jelentős mértékben erősíti a megye természeti és kulturális értékeinek megismerését, így a megyei szakaszt érintő „Túrázz Hajdú-Biharban” program elindítását is nagy várakozás kíséri. A program a megyei önkormányzat honlapján került meghirdetésre, itt olvashatók a részvétel feltételei is.

Az együttműködés az Interreg Europe program és a magyar állam társfinanszírozásában valósult meg.