Tóth József Polgár polgármester

Micsoda ötlet! Mészáros cégével fizettetné ki a közvilágítás pluszköltségeit Polgár önkormányzata

Helyi hírek

Egyedi ötlettel rukkolt elő a DK-s Tóth József vezette Polgár önkormányzata. Vajon mit szól ehhez a Kisgömböc?

Polgár közvilágítását már modernizálták, így a rezsiválság idején aligha tudnának másképp költséget megtakarítani, mint az éjszakai sötétséggel, de ezt el szeretnék kerülni. Így jött az ötlet, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó áramszolgáltató tulajdonában levő, de közterületeken álló oszlopokra vetnének ki díjat.

A polgármester felidézte:

a kormánydöntés az önkormányzatok hatáskörébe tette a közvilágítás probléma megoldását. Helyi rendeletben szabályozhatjuk, korlátozhatjuk és akár le is kapcsolhatjuk a közvilágítást, – ha nem tudjuk a számlát kifizetni.

Tóth József közölte, a döntés megszületett. A város nem a közvilágításon spórol tovább, hanem az áramszámla kifizetéséhez keres többletbevételt. A képviselő-testület közterület használati rendeletben rögzítette: közvilágítási póznadíjat vet ki az áramszolgáltatóra.

A közterület-használatról szóló helyi rendelet módosítását múlt héten tárgyalta a település képviselő-testülete, egy tartózkodás mellett a képviselők megszavazták a módosítást.

Hátra van még egy szűrő, amin át kell mennie az ötletnek: a helyi rendeletek törvényességét a kormányhivatalok vizsgálják.

Bár morálisan teljesen megalapozottnak tartja a póznadíj ötletét a kisváros polgármestere, Tóth József, a rendelet jogszerűségéről nincsenek teljesen meggyőződve. Az ülésen a jegyző meg is jegyezte, hogy a jogszabálynak való megfelelés kérdéses lehet.

Tóth József nem gondolja, hogy spórolásként a város utcáinak elsötétítése megoldás lehet, ezért is kezdtek el más lehetőségeket vizsgálni a polgármesteri hivatal munkatársaival együtt.