Papp László járműipari nyílt nap DSZC

A BMW-gyár felé terelgetné a fiatalokat Debrecen polgármestere

Helyi hírek

Járműipari Nyílt Napot rendezett a Debreceni Szakképzési Centrum és a BMW Group Gyár Debrecen a Kölcsey Központban.

A DSZC beszámolója szerint a rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a diákok számára a 2023-ban induló közös képzési programot. Ebben a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, valamint a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum vesz majd részt.

Papp László polgármester köszöntőjében kiemelte: nyolc évvel ezelőtt olyan gazdaságfejlesztési folyamat indult el a városban, amelynek köszönhetően számos nagyvállalat választotta Debrecent, köztük a BMW Group Gyár Debrecen is, ezzel olyan munkalehetőségek sokaságát idehozva, amelyek innovatív karrierutakat kínálnak az itt tanulók számára. Hangsúlyozta: Debrecen az elektromobilitás egyik legfontosabb európai központja lehet a jövőben, mivel a BMW nem csak egy új gyárat hoz létre, hanem a saját gyártási technológiájának legújabbját hozza el, Debrecenben csak tisztán elektromos autókat gyártanak majd. Az új gyártástechnológiával járó igényekre a debreceni oktatásnak, a debreceni szakképzésnek rendkívüli mértékben fel kell tudni készülnie. Elmondta, hogy reményeik szerint 2023-ban elkészül a BMW Group Gyár képzési központja, ahol elkezdődhet a tanulók duális képzése.

A polgármester Facebook-posztjában külön kiemelte:

A BMW debreceni gyára a városban élő és tanuló fiatalok számára is óriási lehetőség.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója szerint fontos tényező, hogy a DSZC és a vállalat együtt szólítja meg a fiatalokat és együtt építenek életpályát a gyerekek számára. Elmondta, a III. Járműipari Nyílt Nap egy minőségi találkozás helyszíne, jó lehetőség, hogy az érdeklődők kérdéseket tegyenek fel, akár a DSZC kollégáinak, tanulóinak, akár a cég képviselőinek, erre több állomáson van lehetőség, és mind a négy érintett szakmába betekintést nyerhetnek a fiatalok és szüleik. A rendezvénnyel egyidejűleg egyébként toborzási feladatokat is végez a vállalat, ahol a kiválasztás folyamatát ismerhetik meg az idelátogatók.

Több ezer vendégmunkás érkezhet Debrecenbe a BMW-hez, az ellenzék úgy tudja, konténervárost építenek nekik

Barabás Botond, a BMW Group Gyár Debrecen képzési vezetője bemutatta azt a képzési központot, ahol 2023-ban elkezdődhet majd a jelenleg alapozó képzésben tanuló diákok gyakorlati oktatása. A központ csaknem 7000 négyzetméteres lesz, és a négy partnerszakmának megfelelően több területet alakítottak ki. Felhívta a figyelmet, hogy a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum vagy a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum releváns szakmáira jelentkező diákok már 10. osztályban elkezdik az ismerkedést a BMW Group Gyár Debrecen kiválasztási folyamataival és annak követelményeivel, a tényleges gyakorlati szakmai képzés pedig az utolsó három tanévben valósul majd meg. Ez idő alatt, annak érdekében, hogy a tanulók oktatói is felkészültek legyenek, őket továbbképzéssel segíti a vállalat. Barabás Botond elmondta: tanévente 100 diákot várnak, 38 mechatronikai technikust (Brassai), 13 elektronikai technikust (Brassai), 41 gépjárműmechatronikai technikust, és 8 informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikust keresnek (Mechwart).

Fotó: Facebook/Papp László