Márton napi liba Debrecen

Szankciós libanap Debrecenben? Utánanéztünk!

Gasztro Helyi hírek

Nem a megszokott helyszínen rendezték meg idén a Márton napi libalakomát Debrecenben, a Kossuth téren épülő műjégpálya miatt ugyanis pár sarokkal arrébb, egy étterem udvarán zajlott a rendezvény. A szervezők kicsiben próbálták prezentálni az élményt a látogatóknak, akik pedig csak beugrottak elvitelre is vásárolhattak.Mi ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelenkor szankciós gazdasági helyzetében mennyiből lehetett itt jóllakni, hiszen a mondás úgy tartja, „aki Márton napján libát nem eszik, az egész év évben éhezik.” Megnéztük hát, hogy mennyi az annyi.

Elöljáróban azért elárulhatjuk, hogy egy ilyen fesztivál vagy ünnepség nem hizlalda, és a karcsúsodó pénztárcánkért az ízek és a küllem bőven kárpótolja az embert. A szervezők ezúttal is felvonultatták az ilyenkor szokásos menüsort, az étlapon helyet kapott a zúzapörkölt és a hagymás májcsíkok – ezeket még a megfizethető kategóriába sorolhatjuk, 1800 és 2000 forintért mértek belőlük egy-egy adagot.

Márton napi liba Debrecen

Akik a közelgő ünnepeket is megidéző étkekre vágytak, azoknak libahúsos töltött káposztát is kínáltak ugyanennyiért, de disznótoros szezon lévén kolbászt és toroskáposztát és megálmodtak a szakácsok, természetesen az említett szárnyasból. Az árkülönbség mindösszesen 500 forint volt az említett fogások között.

Az ételek közül a kemencében elkészített libacomb volt a legdrágább 2800 forintért, ehhez párolt káposzta és hagymás tört burgonya is dukált, persze némi felárért cserébe. Ez a párosítás kihagyhatatlan a sültek mellől, így bő 4000 forintból meg lehetett úszni ezt a kalandot is.

Az édesszájúak amolyan záróakkordként házi csörögét kóstolhattak baracklekvárral.

Márton napi liba Debrecen

Az étterem egyúttal gondolt azokra is, akik mindent szerettek volna végigkóstolni, így egy libaízelítő fantázianevet viselő kétszemélyes tálat is lehetett választani, ezért majdnem 10 ezer forintot kellett leszámolnunk.

Összefoglalva, aki kevés pénzt vitt magával, nem biztos, hogy jóllakottan távozott a helyszínről, de az ízekben és a látványban nem csalódott.

– Faragó László –

Fotó: Facebook/Barabás Étterem