Egy kilométer új aszfaltot kapott Debrecen, bemutatja: polgármester, képviselő és egy cica

Helyi hírek

Debrecen önkormányzatának saját beruházásaként valósult meg a Mézeshegy és Pipóhegy utcák aszfaltozása, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő 2022. november 4-én.
Amint azt Papp László elmondta, örömteli ez az esemény, tekintettel arra, hogy itt, a város keleti részén, a Mézeshegy és a Pipóhegy utcákon hosszú előkészítést követően valósult meg az útépítés. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város minden évben különösen nagy figyelmet fordít a kertségi területek infrastrukturális fejlesztésére, mely beruházások jelentős része önkormányzati költségvetési forrásból valósul meg, tekintettel arra, hogy az ilyen típusú fejlesztésekhez európai uniós forrásokat felhasználni nem tudunk. 2022-ben összesen 679 millió forint értékű lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítést indított el a város. Ezek közül a beruházások közül számos már befejeződött, mint ahogyan a Mézeshegy és Pipóhegy utcák esetében is.

Itt összesen 900 méter hosszan történt az aszfaltozás, fél-fél méteres útpadkák kialakításával. Ahol megvolt a megfelelő nyomvonalszélesség, ott zárt csapadékvíz-elvezető csatorna is épült. A Pipóhegy utca Vámospércsi út felőli végén egy 90 méteres szakaszon – tekintettel arra, hogy ott nem állt rendelkezésre a megfelelő szélesség, és a csapadékvíz-csatornát már csak plusz kisajátítással lehetett volna elhelyezni – ökotérkő-burkolatot alakítottak ki. A Mézeshegy és Pipóhegy utcákon a beruházás kivitelezésének teljes költsége bruttó 188 millió forint volt. A munka 2021 novemberében kezdődött és műszaki átadás-átvétel 2022 szeptember elején zárult, az előkészítő munka azonban évekkel ezelőtt indult. Az önkormányzat ugyanis hosszadalmas jogi folyamat keretében tudta biztosítani az útépítéshez szükséges nyomvonalat, és csak ezt követően lehetett a tervezést, majd pedig a kivitelezést elindítani. Papp László megköszönte a lakosság türelmét, valamint együttműködését, melynek során 12 telek 26 tulajdonosa járult hozzá a megfelelő útszélesség kialakításához azzal, hogy saját telkeikből térítésmentesen leadták a szükséges területet, így megkönnyítve és meggyorsítva ennek a fejlesztésnek a végső szakaszát.

Pósán László utalt arra, hogy a keleti városrésznek rengeteg olyan kis utcája van, amelyek egykoron nem lakóövezetként alakultak ki, hanem mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó kis dűlőutak voltak, azonban ahogy nőtt a város, ezek mentén egyre több lakóház is épült. A keskeny utcák pedig a modern infrastruktúra kialakítása szempontjából komoly kihívást jelentenek, így a szükséges terület biztosítása szempontjából számos bonyolult helyzetet kell megoldani, s nagy jelentősége van az ingatlantulajdonosok hozzáállásának. Pósán László köszönetet mondott a terület önkormányzati képviselőjének, Türk Lászlónak, valamint az önkormányzat munkatársainak azért, hogy volt türelmük, erejük, kitartásuk ahhoz, hogy ezeket az ügyeket koordinálják. Az országgyűlési képviselő szerint egy-egy ilyen fejlesztés nyomán nem csak az adott utcákban lakók életminősége lesz a korábbinál jobb, hanem ingatlanaik értéke, ezáltal vagyonuk is gyarapszik. Az egyén gyarapodása pedig végül is a köz egészének gyarapodását jelenti. Pósán László hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztések lehetősége annál jobb, minél több a helyi vállalkozás, minél erősebb a helyi gazdaság, s így minél több a helyi bevétel.

Az a városfejlesztési politika, amit polgármester úr az elmúlt esztendőkben szisztematikusan és módszeresen végrehajt, annak ilyen konkrét, egy-egy szűkebb lakóterületre lefordítható eredménye és haszna van. Úgyhogy azt kívánom, hogy ez a jövőben is folytatódjon, minél több ilyen utcát tudjunk bekapcsolni a debreceni közlekedési hálózatba, az ott élők megelégedésére

– mondta Pósán László. Az itt élőknek pedig azt kívánta, hogy az elkészült aszfaltozott utcák birtokában szőjenek még nagyobb terveket a jövőt illetően.

A Mézeshegy utca forgalmi rendje a Vámospércsi út irányából, a Pipóhegy utca forgalmi rendje pedig a Vámospércsi út irányába egyirányú. A két utcán középtájon összekötő rövid szakasz kétirányú.

Fotó: DMJVÖ