Római katolikus szociális otthon épül Hajdúszoboszlón

Helyi hírek

Újabb szociális otthonnal bővül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye intézményrendszere: a hajdúszoboszlói Szent II. János Pál Szociális Otthon alapkövét kedden helyezték el a fürdővárosban.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen azt mondta, az elmúlt tíz évben a polgári kormány mindent megtett, hogy a családok szociális biztonságát erősítse.

Ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek, amikor az idős emberek külön támogatásra, ellátásra szorulnak: ma Magyarországon 59 ezer ember idősotthonokban tölti az életét – tette hozzá, megjegyezve, hogy ötezer férőhelyet az elmúlt tíz évben hoztak létre.
A gondoskodáspolitika területén az összefogás és az együttműködés fontosságát hangoztatta az államtitkár. Azt mondta, a kormánynak meg kell találnia azokat a helyi egyházi és civil szervezeteket, amelyek az állami támogatás mellett működtetik ezeket az intézményeket.

Fülöp Attila példaértékűnek nevezte a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye tevékenységét, miután a hajdúszoboszlói idősotthon mellett Hajdúböszörményben is építenek új idősotthont, de azt is vállalták, hogy szenvedélybetegeknek és pszichiátriai betegeknek is nyújtanak szolgáltatást.
Ebben az évben gondoskodáspolitikára – szociális ellátásra, gyermekvédelemre, gyermekjólétre – 1140 milliárd forintot fordít a kormány, ami három és félszerese a 2010-ben erre a célra fordított összegnek – jelezte az államtitkár az MTI érdeklődésére.

A hajdúszoboszlói Szent II. János Pál Szociális Otthon építési területe az alapkőletétel napján, 2022. október 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló független polgármestere és Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyaránt a fürdőváros fejlődéséről beszélt, kiemelve, hogy a turisztikai beruházások mellett nagy gondot fordítanak bölcsődeépítésre, óvodák, iskolák felújítására, és az idősekről való gondoskodásra is.

Palánki Ferenc megyés püspök azt mondta, nem intézményt, hanem otthont építenek a rászorulók számára azért, hogy “életük utolsó szakaszában az életük teljessége felé tudjanak haladni, tudják követni Jézust”.

A 99 ember ellátására alkalmas hajdúszoboszlói intézmény 2,7 milliárd forintos beruházással az egyházmegye tulajdonában lévő telken, egyházi forrásból épül fel – hangzott el az alapkőletételkor.

(MTI)