BMW-gyár Debrecen építése

Nem verték nagydobra: török holding építi Debrecenben a BMW-gyár karosszéria- és présüzemeit

Helyi hírek

Több tízmilliárd forintos üzleti megállapodást kötött a török Yapi Merkezi Holding építőcége augusztusban a BMW-csoporttal a debreceni autógyár két gyáregységének megépítésére, de erről csak a török közvélemény értesülhetett, Magyarországon nem osztottak meg róla információt – írja a 24.hu.

A németek elsőként a fővállalkozót választották ki a beruházás levezénylésére. A feladatra egy török tulajdonosi hátterű, de Romániában alapított építőipari nagyvállalat, a Synergy magyarországi leánycégét szerződtették. Jó ajánlólevél lehetett, hogy a Synergy alig négy évvel azután, hogy megjelent Magyarországon, az itteni kft.-jével, a Synergy Construction Hungaryval 26 milliárd forintos éves forgalmat tudott elérni. A gyors növekedés főleg annak volt köszönhető, hogy a cég a Mol tiszaújvárosi poliolüzemének óriásberuházásával lépett be a magyar piacra. A BMW-vel kötött megállapodásról a Synergy adott ki rövid tájékoztatást.

A német autógyártó augusztusban az isztambuli székhelyű Yapi Merkezi Holdinggal is leszerződött, de a vállalatvezetők budapesti megállapodásáról szintén csak a török cég internetes oldalán lehet olvasni.

A Yapi Merkezi 1965-ös alapítása óta Törökország egyik legnagyobb építőipari konszernjévé nőtte ki magát. Kapacitását számos komoly, nemzetközileg is jegyzett projekt jelzi. A rengeteg híd, épület, vasútvonal közül rendszerint az Európát és Ázsiát összekötő, 14 kilométer hosszú Boszporusz-alagutat, a dubai metrót és a szaúd-arábiai, a Bin-Laden Csoporttal közös Mekka–Medina vasúti projektet emelik ki a legfontosabb teljesítményükként. A céges közlemény szerint a BMW választása mégsem ezek, hanem egy nemrégiben befejezett autóipari fejlesztés miatt eset rájuk. A Yapi Merkezi építette az első török fejlesztésű elektromos autó, a TOGG gyártóüzemét, amivel állítólag lenyűgözte a németeket.

Korábbi híreink a BMW debreceni beruházásáról:

Fotók: így halad a BMW-gyár építése Debrecenben

200 millió forinttal drágult a debreceni BMW-gyárhoz vezető egyik út

Letették a debreceni BMW-gyár alapkövét