Papp László Debrecen polgármestere

Itt vannak a debreceni önkormányzat megszorító intézkedései

Helyi hírek

A jelenlegi árakon számolva csaknem nettó tízmilliárd forinttal nő jövőre Debrecenben az önkormányzati intézmények, nonprofit szervezetek energiaszámlája, ezért a kiadások csökkentésére intézkedéscsomagot dolgoztak ki – jelentette be a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László azt mondta, a bevezetendő intézkedésekkel 4,2 milliárd forintra mérséklik az energetikai pluszkiadásokat 2023-ban.

Első lépésként kétmilliárdos megtakarítási csomagot terjesztenek a közgyűlés elé októberben, ez a november elsejétől a jövő év április 15-ig terjedő időszakra vonatkozik

– jelezte, hozzátéve, hogy három területet nem érintenek az intézkedések: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális intézmények működését.

A takarékossági intézkedések vezérelve, hogy a szükséges és elégséges szolgáltatásokat a városban minden körülmények között biztosítani kell – mondta a polgármester.

A részleteket ismertetve kiemelte:

a nappali ellátást biztosító szociális ellátóhelyek beköltöznek a városi család- és gyermekjóléti központba, a Pallagi úti idősotthonban pedig vizsgálják a távfűtésről termálfűtésre való áttérés műszaki megoldásait. Az elmúlt években 14 háziorvosi rendelő energetikai korszerűsítése történt meg, ahol nem volt ilyen, azokat átköltöztetik.

Papp László: Debrecen felélheti a tartalékait

Papp László tájékoztatása szerint az iskolai tanuszodák október végén bezárnak, és várhatóan ebben a tanévben már nem nyitnak ki, a városi sportuszoda december 15-ig csökkentett üzemmódban működik, utána bezárják. Megjegyezte ugyanakkor, hogy utóbbi még változhat, ha a versenysportra kormányzati támogatást kapnak.

Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban nem lesz távfűtés, a mérkőzések előtt légbefúvással biztosítják a meccs idejére a megfelelő hőmérsékletet, a jégcsarnokot működtetésére – ha nem kapnak támogatást – december végéig van fedezet, a Főnix csarnokban január elseje és április 15-e között üzemszünet lesz

– jelezte. Hozzátette: az intézkedések a város kulturális intézményeit is érintik.

A Kodály filharmónia és a Kodály kórus az új színházépületbe, a Csokonai Fórumba költözik, a Kölcsey központban január 1-jétől április 15-ig nem lesznek programok, a Déri múzeum, illetve a Modem galéria csökkentett nyitva tartással, utóbbi kisebb területen üzemel, az irodalom házát bezárják április 15-ig, mint ahogy bezárnak több közössági házat is a városban – sorolta a polgármester.

A piacok alacsonyabb hőmérséklettel és rövidített nyitva tartással működhetnek, a szökőkutakat, a ködszínházat csak a nyári hónapokban működtetik jövőre, de a legnagyobb energiafelhasználó, az Egyetem téri szökőkút 2023-ban egyáltalán nem fog üzemelni, és lekapcsolják a középületek világítását is

– mutatott rá Papp László.

A karácsonyi vásárt kisebb területen de megtartják, díszkivilágítás csak a belvárosi sétálóövezetben lesz, a Nagytemplom előtti kis jégpályát megnyitják majd, de a Nagyerdei Stadionnál a nagyobb jégpálya nem fog üzemelni – tette hozzá.

Letekerik a fűtést az utolsó hazai Loki-meccs után a Nagyerdei Stadionban

Ha a helyzet nem változik, akkor az intézkedéscsomagot a jövő év végéig meghosszabbítják, ami további több mint kétmilliárdos megtakarítás jelent.
A kiadások mértékének érzékeltetésére Papp László közölte: míg 2021-ben mintegy 1,3 milliárd forint volt az áramfelhasználásuk, 2023-ban várhatóan csaknem több mint négymilliárd forint lesz. Távhőre 2021-ben 512 millió forintot költöttek, jövőre ez azösszeg csaknem négymilliárdra emelkedik, míg a gázszámla 159 millióról 1,7 milliárdra nő.

Ezekben az adatokban nem szerepelnek a város helyi holdingba tömörült gazdasági cégeinek az adatai, amelyeket most dolgoznak fel a társaságok és a vagyonkezelő vezetői.

Papp László végezetül jelezte: Debrecen az idén négymilliárd, jövőre már ötmilliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet a kormánynak, amit jó volna, ha ebben a helyzetben elengednének vagy mérsékelnének. Erről egyeztetnek a kormányzattal

– fűzte hozzá.