Csokonai fórum megnyitó

A kormánynak és az országgyűlési képviselőknek is megköszönte a brutális késéssel elkészült Csokonai Fórumot Papp László

Helyi hírek Kultúra

Kedd este végre átadták a Latinovits Színház néven induló, majd Csokonai Fórumra átkeresztelt debreceni színházkomplexumot.

Papp László polgármester beszédében úgy fogalmazott, az új színház felavatásával az értékteremtés és értékőrzés mellett a jövőbe vetett hitet is kifejezik, azt, hogy hisznek a kultúra, a művészet megtartó és nemzetet összetartó erejében.

Hisznek abban, hogy a színjátszás, az irodalom, a zene és a tánc olyan nemzeti és egyetemes értékeket képesek teremteni, megőrizni és közvetíteni, amelyek nélkül nem lehet minőségi életet élni, sőt egyáltalán létezni – mondta a polgármester.

Csokonai fórum megnyitó
Papp László, (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond Debrecen legújabb színházi komplexumának, a Csokonai Fórumnak a megnyitó ünnepségén 2022. augusztus 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László szólt arról is, hogy a Csokonai Fórum ugyan fiatal, de hosszú története van, hiszen az épület megvásárlásáról Kósa Lajos akkori polgármester javaslatára döntött az általa vezetett közgyűlés, a befejezésről pedig már a jelenlegi városvezetés gondoskodott.

A megvalósuláshoz széleskörű összefogásra volt szükség, a városi szándék mellett elengedhetetlen volt a megyei közgyűlés, az országgyűlési képviselők és a kormány, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatása

– tette hozzá.

Megnyílt a Csokonai Fórum, Debrecen legújabb színházi komplexuma
Mészáros Ibolya (b) és Varga Klári (j) Szabó Magda Für Elise című művének bemutatóján Debrecen legújabb színházi komplexumának, a Csokonai Fórumnak a megnyitó ünnepségén 2022. augusztus 23-án. A darabot Ráckevei Anna rendezte. MTI/Czeglédi Zsolt

Kiemelte, mindennek köszönhetően az ország legmodernebb teátrumával gazdagodott a régió, amely a tervek szerint valódi regionális színházzá válik. Olyan szellemi műhellyé, amely tovább gazdagítja a határon átnyúló már eddig is erős kulturális kapcsolatokat, lehetőséget biztosít az anyaországi mellett a határon túli magyar és más nemzetiségű társulatok bemutatkozására, valamint a modern, kortárs színjátszás értékeinek felvonultatására.

Az épületet a megnyitón Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Csokonai fórum megnyitó
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája (b-j) Debrecen legújabb színházi komplexuma, a Csokonai Fórumnak a megnyitó ünnepségén 2022. augusztus 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Megnyílt a Csokonai Fórum, Debrecen legújabb színházi komplexuma
Jelenet Szabó Magda Für Elise című művének bemutatóján Debrecen legújabb színházi komplexumának, a Csokonai Fórumnak a megnyitó ünnepségén 2022. augusztus 23-án. A darabot Ráckevei Anna rendezte. MTI/Czeglédi Zsolt

A korábban Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum majdnem hatmilliárd forintból csaknem három év alatt jött létre. A színház kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér található: a 350 fős Latinovits Zoltán terem, a 150 fős Kóti Árpád terem, valamint egy a színházi produkciók befogadására is alkalmas étterem.

Csokonai Fórum
Debrecen legújabb színházi komplexumának helyet adó épület, a Csokonai Fórum a megnyitó ünnepség napján, 2022. augusztus 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Novák: a kultúra értelmet ad a mindennapoknak

A kultúra él és életet ad, értelmet ad a mindennapoknak – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Csokonai Fórum színházi komplexum keddi megnyitóján Debrecenben.

Novák Katalin kiemelte: szerencsések vagyunk, hiszen egy olyan országban élhetünk, ahol van, ahol jut figyelem, erőforrás a kultúrára és megvan a szándék, hogy ne csak fenntartsuk, de gyarapítsuk is azt, ami a miénk.

A köztársasági elnök Cicerót idézve azt mondta: fegyverek közt hallgatnak a múzsák és ez a mondat leginkább figyelmeztetés, intés, hogy ha hagyjuk, ha nem figyelünk, akkor elhallgatnak a múzsák. Pedig a nehezebb időkben még inkább szükség van rájuk, hiszen a kultúra képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést. Megérteti, hogy mit kell, mit érdemes tanulnunk, tovább vinnünk a nehéz pillanatokból, emlékeztet arra, hogy nem pusztán túlélni, élni kell.

A kultúráról lemondani a gondterheltebb korokban egyet jelent félelmeink, sebeink, fájdalmaink kezeletlenül hagyásával, végeredményben a fizikai, lelki és szellemi önfeladással

– emelte ki a köztársasági elnök.

Novák Katalin Debrecenben, a csokonai fórum megnyitóján
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond Debrecen legújabb színházi komplexumának, a Csokonai Fórumnak a megnyitó ünnepségén 2022. augusztus 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Novák Katalin emlékeztetett arra, ha Cicero mondását tényként kezelnénk, akkor a magyaroknak a 20. században alig vagy talán egyáltalán nem szóltak volna a múzsák, de a múlt századi sorsunkkal szembenézve is mindig volt erőnk és szívünk helyet adni a kultúrának.

“Tragikus háborús veszteségek között, ideológiák cenzúrája mellett is belekapaszkodhattunk a múzsákba, akik nem hallgattak el”

– hangsúlyozta, hozzáfűzve: még az is előfordult, hogy épp a tiltások, a tűrések és a támogatások nyomasztó útvesztőjében találták meg a művészeink a jó megoldást a tapasztalatszerzésre.

Felidézte a korábbi gyakorlatot, amikor a frissen végzett színművészeknek kötelező volt vidéki színházhoz szerződniük egy időre. Mint mondta, Szeged is annak köszönheti Király Levente Kossuth-díjas színművészt, aki a nagybátyja, hogy kötelező volt Budapestről vidékre mennie játszani.

“A vidéki színjátszásra a kelleténél kevesebb figyelem irányul”

– fogalmazott, kiemelve: ezért is örül annak, hogy 44 év elteltével egy új vidéki színházat avathatnak.

Novák Katalin szerint a magyarok azt szeretik, hogy ha valami szól, akkor nagyot szóljon, ezért is adtak át Debrecenben egy teljesen új színházat, miközben a másik is megújul.

 

Előzmények:

Még mi is megértük – jövő héten kedden megnyit a Csokonai Fórum

Latinovits Színház – Papp László a kormánynak is megköszönte, hogy Debrecen fejlődik

11 év után megkezdődnek a Latinovits Színház befejező kivitelezési munkái Debrecenben