Papp László

Papp László: Debrecen felélheti a tartalékait

Gazdaság Helyi hírek

A város gazdaságilag erős, vannak tartalékaink, de komoly esély van arra, hogy a következő hónapokban ezeket feléljük attól függően, hogy az irreális energiahelyzet meddig áll majd fenn – mondta Papp László polgármester az Indexnek. A városvezető a héten mutatja be a kormány által előírt kiadáscsökkentő menedzsmenttervet.

Papp László az interjúban úgy fogalmazott, egy Debrecen-méretű város esetében súlyos milliárdokról van szó, így az energiaköltségek kigazdálkodásához nem elég egyszerűen meghúzni a nadrágszíjat, mert ezt a költségnövekedést egyszerűen nem lehet kigazdálkodni.

A döntéseinknél azonban prioritásként kezeljük az óvodák, a bölcsődék és a szociális intézményrendszer zökkenőmentes működését

– emelte ki.

A polgármester szerint nyilvánvalóan lesznek olyan intézkedések, amelyek érintenek majd sport- és kulturális létesítményeket, de a cél az, hogy funkciók megszűnése nélkül szervezzék át a város intézményrendszerét az előttünk álló kritikus hónapokra. Példaként említette, hogy a Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház a következő hónapokra az új, most nemrég átadott Csokonai Fórum épületébe költözik. Ezzel a gyakorlattal él a Debreceni Szakképzési Centrum is. Mindezek mellett előfordulhat, hogy lesz olyan intézményünk, amelyet átmenetileg bezárunk majd – ismertette.

“A többiek ott sajnálnak téged?” Orbán Viktor megcsipkedte Debrecen születésnapos polgármesterét

Rendkívüli vagyonértékesítésről egyelőre nem született döntés – árulta el  Papp László -, de jelentős előnnyel bír, hogy a nagy munkahelyteremtő beruházásoknak – pl. a BMW, a CATL és a Semcorp – köszönhetően jelentős ipariingatlan-értékesítéseket hajt végre a város. Az így keletkezett bevételt azonban nem lehet fejlesztésekre költeni, mert azt a napi energiaköltségek finanszírozására kell fordítani a városnak.

Túl sok reményt nem fűzök ahhoz, hogy az önkormányzatok komoly segítséget kapjanak a kormánytól a következő időszakban, tekintettel arra, hogy a rezsicsökkentés rendkívül nagy terhet jelent a központi költségvetés számára, ennek köszönhetően viszont a magyar társadalom jelentős része át tudja majd vészelni ezt a nagyon nehéz időszakot

– mondta Papp László, hozzátéve: az önkormányzatok számára ez egy rendkívüli kihívás, és amellett, hogy meg kell birkózni a megnövekvő költségekkel, a nagy adóbevétellel rendelkező önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással még a központi költségvetésbe is befizetnek.

Debrecen a jövő évi bevételéből több mint 5 milliárd forintot enged át az államnak – árulta el a polgármester.