Az orosz-ukrán háború is szóba került Debrecenben az aradi vértanúk emléknapján

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzásokat rendezett 2022. október 6-án. 

Az ünnepség Magyarország lobogójának felvonásával és félárbócra eresztésével vette kezdetét a Kossuth téren. Az eseményen részt vett Papp László polgármester és Puskás István, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. A megemlékezés a Honvédtemetőben, a Haldokló oroszlán emlékműnél folytatódott, ahol Puskás István alpolgármester mondott beszédet.

Egy évvel ezelőtt arról beszéltem, hogy mennyire fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy a szabadság és a béke nem egy természetes állapota a világunknak, hanem olyan értékek, amelyekért minden nap tennünk kell. Meglehet, Európában több évtizede béke honol, de emlékeznünk kell, hogy a békéért és a szabadságért olykor nagy áldozatokat kell hoznunk. Egy olyan év van mögöttünk, amely nagyon is visszaigazolta ezeket a gondolatokat, hiszen már több mint kétszáz napja dúl háború a szomszédságunkban és egy olyan konfliktusnak a közvetlen közelében kell éljük a mindennapjainkat, amelynek az egyik fontos kérdése éppen a szabadság és a függetlenség ügye

– fogalmazott Puskás István.  

Mint mondta, a napokban a lengyelországi Lublinban egy nemzetközi konferencián kelet-európai városok önkormányzati vezetőivel gyűltek össze, hogy megvitassák közös problémáikat.

Tizenegy ukrajnai és több lengyel önkormányzati vezető előtt volt alkalmam arról beszélni, hogy mi mindent tesz Magyarország és Debrecen a békéért és a szabadságért. A magyar nemzet, csak úgy, mint 1848/49-ben, most is példát mutat Európa és a nagyvilág számára a tekintetben, hogy a függetlenség nem csak egy nemzetnek az ügye, hanem az egész emberiségre nézve érvényesnek tartjuk

– hangsúlyozta. Hozzátette, ne felejtsük, hogy nagy költőnk, Petőfi is úgy gondolt a maguk mártíriumára, hogy a világszabadságért halnak hősi halált mindazok, akik ezekért az értékekért tevőlegesen is kiállnak. Számunkra a szabadság ügye nem csak egy nemzeti kérdés, hanem az emberiség nagy közös értékét jelenti. 

Kiemelte, Magyarország a magyar történelem talán legnagyobb humanitárius akciójával és a magyar kormány minden egyes külpolitikai megnyilvánulásával hitet tesz a szabadság és a béke ügye mellett.

Amikor ma itt a hőseinkre emlékezünk, azokra a hősökre emlékezünk, akik a szent világszabadságért áldozták életüket. Magunkat pedig megerősítjük abban a meggyőződésben, hogy milyen alapvető érték számunkra a béke és a szabadság. Nem csak fejet hajtunk a hősök emléke előtt, hanem tovább éltetjük az ő örökségüket, mindennapi tetteinkben is

– zárta szavait. 

A beszédet követően a városi és a megyei önkormányzat, az örmény nemzetiségi önkormányzat, fegyveres testületek, társadalmi és civil szervezetek, hivatalok, intézmények, a Nagysándor-telepi református egyházközség helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál.

A megemlékezés a 2-es számú toborzóiroda (Péterfia utca 58/A) falán elhelyezett Nagysándor József-emléktábla koszorúzásával ért véget.