Délvidék Ház Szeged

Horthy emléktábla avatás – javított változat

Helyi hírek Kultúra

Egy későbbi, még nem ismert időpontra halasztotta a Vitézi Rend a Horthy emléktábla-avatást Szegeden, az esemény plakátja szerint ezen beszédet mondott volna Mihálffy Béla szegedi országgyűlési képviselő is.

Szeptember 27-én egy közleményben adott hírt arról a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitánysága, hogy Szegeden, 2022. október 15-egy táblát avat az újszegedi a Délvidék Házban, amely vitéz nagybányai Horthy Miklósnak állít emléket. Ez az eredeti közlemény itt olvasható.

Az emléktábla avatásáról Szeged város polgármestere, Botka László és a Mazsihisz is kifejtette véleményét. – Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy több esetben is ferdítés történt, egyesek olyan hangnemet engedtek meg maguknak, amelyet kulturált emberek nem tehetnek – írta újabb közleményében a Vitézi Rend, és alaposan kifejtette a véleményét a megszólalások, a sajtóvisszhang kapcsán.

Az ügy valóban bejárta az országos és a helyi sajtót is, portálunk visszafogottan, mindössze két cikkben foglalkozott vele, ezeket itt és itt olvashatják. Leginkább arra csodálkoztunk rá, ahogy tette ez az internetes újságok nagy része, hogy az esemény plakátja szerint Mihálffy Béla szegedi országgyűlési képviselő is ott volt a beszédet mondók között.

A korrekciók és az ellenvélemények kifejtése mellett a Vitézi Rend közleményében azt is bejelentette, hogy az október 15-i emléktábla-avatás elmarad. Hozzátették, “…bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban az emléktábla avatásra fog kerülni (az időpont egyeztetés folyamatban). Elnézésüket kérjük, hogy a tervezett időpont egy későbbire módosul.”

Az ügy valószínűleg sokkal kisebb hullámokat ver, ha a tervezett felszólalók között nincs ott Mihálffy Béla. Ennek tükrében különös, hogy az érintett hivatalosan még nem szólalt meg és kisebb részben az is, hogy a Vitézi Rend sem tér ki második – meglehetősen hosszú – közleményében erre a nem elhanyagolható részletre.

Frissítés:

– A hír továbbra sem igaz. Horthy kiállításra és Horthy dombormű avatására semmilyen meghívást nem fogadtam el és azon nem is fogok részt venni. A továbbiakban ezzel az üggyel nem kívánok foglalkozni – írta Mihálffy Béla a szegeder.hu portál megkeresésére.

– ka –