Fergeteges koncertekkel, aréna show-val érkezik Debrecenbe a XXI. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál

Helyi hírek Kultúra

Történelemi örökségünk ünnepe, a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál 350 zenészt számláló, fergeteges koncertekkel, izgalmas haditechnikai és látványos szakalaki bemutatókkal ingyenesen várja az érdeklődőket a három magyar katonazenekarnak, továbbá az Ausztriából, a Szlovákiából, a Csehországból és a Szerbiából érkező zenekaroknak köszönhetően.

Október 6-án ünnepélyes nyitóhangversenyre kerül sor a Debreceni Református Nagytemplomban, melyen a Szolnok Helyőrségi Zenekar, a Debrecen Helyőrségi Zenekar és a Kodály Kórus közösen adja elő Erkel Ferenc:  Hunyadi László című művének nyitányát, majd Gabriel Faure: Requiem című lendületes, drámai művével emlékeznek az október 6-ai eseményekre.

Október 7-én hazai és nemzetközi hagyományokkal rendelkező felvonulást követhetnek figyelemmel a látogatók. A felvonulási sort 16:30-kor a Magyar Honvédség Központi Zenekara nyitja, őket követi az osztrák, a cseh, a szolnoki, a debreceni, a szerb, majd a szlovák zenekar, és indulnak a Piac utca-Simonffy utca irányából a Kossuth tér felé, ahol mind a hét zenekar különálló, rövid műsora lesz látható. A látványos felvonuláson 350 zenekartag díszes ruháikban és hangszereikkel adnak ízelítőt abból a programból, melyet másnap az Aréna Show során tapasztalhat meg a közönség. A zenekarok tradicionális indulóik mellett populáris dallamokat is játszanak a hallgatóság számára.

Október 8-án szombaton már 15:00 órától programok várják a Főnix Arénához érkezőket. Az aréna mellett haditechnikai bemutatóval készül a Magyar Honvédség, ahol régi és új eszközök, továbbá a legmodernebb harcászati modellek kerülnek bemutatásra. A honvédség legfejlettebb, Gidrán nevet viselő páncélos járműve is helyet kap a bemutatón, melybe az érdeklődők akár bele is ülhetnek majd – a harckocsi a mezőhegyesi ménes lófajtájáról kapta magyar nevét, mely figurája a Magyar Honvédség 2022-es debreceni virágkarneválra készült kocsiján szimbolizálta a páncélos járművet. Az eszközök mellett a Honvéd Huszár Díszegység képviselői is jelen lesznek díszegyenruhában és lovaik kíséretében.

17:00 órától kezdetét veszi az Aréna Show, ahol látványos szakalaki bemutatókon mutatja be minden nemzet díszegyenruhában hagyományainknak megfelelő koreográfiáját és indulóit. A Különleges Díszelgő Csoport fegyveres bemutatója az esemény fénypontjának ígérkezik. A tradicionális műsorelemeket számos populáris és könnyed zene teszi még izgalmasabbá. Az est végéhez közeledve összevont katonazenekari show-val kápráztatják el a közönséget, ahol Máté Pétertől is válogattak a zenei repertoárba, de többek között felcsendül a Cinema Paradiso és a Grease egy-egy jól ismert dala is. A zenekarokhoz a show során Vastag Tamás énekes és a Budapest Táncstúdió táncosai is csatlakoznak. Az elmúlt évtizedekben új koncepcióba került a katonazene, és az ehhez köthető tradicionális, látványos és lenyűgöző elemek is új szintre emelkedtek.

Program

Október 6.

19:30: ünnepi hangverseny: Szolnok Helyőrségi Zenekar, Debrecen Helyőrségi Zenekar, Kodály Kórus Debreceni Református Nagytemplom

Október 7.

16:30: katonazenekari felvonulás a Simonffy utcától a Nagytemplomig

Október 8.

15:00: haditechnikai bemutató Főnix Aréna mellett

17:00: aréna ahow a Főnix Arénában. Résztvevő zenekarok: Banská Bystrica Military Band (Szlovákia) Debrecen Helyőrségi Zenekar Légierő Zenekar Szolnok Magyar Honvédség Központi Zenekar Niš Military Orchestra (Szerbia) The Olomouc Military Band (Csehország) The Military Band of Lower Austria (Ausztria)

Az ingyenes aréna show-ra történő belépéshez előzetes karszalagfelvétel ajánlott a Kölcsey Központ információs pultjának munkatársánál. Az ülőhelyek kiosztása a karszalagok kiadása idejében történik, ezért érdemes mihamarabb felvenni, így biztosítva a legjobb helyeket a nézőtéren