Megvolt az ökölpacsi – EU-s pénzből indul egy új bölcsőde építése Debrecenben

Helyi hírek

96 kisgyermeket vár majd a várhatóan 2023 őszére elkészülő modern épület a Postakertben – osztotta meg Papp László, Debrecen polgármestere szeptember 28-án.

Részben felújítások, részben pedig új építés formájában zajlik a bölcsődei kapacitás fejlesztése és növelése Debrecenben, tehát mennyiségi és minőségi előrelépés is jellemzi az elmúlt időszakot. Ennek köszönhetően jelenleg Felsőjózsán is zajlik egy bölcsőde építése, valamint a görögkatolikus egyház beruházásában a Tócóvölgyben is rövidesen elindul egy szintén új bölcsőde kiépítése.

A postakerti bölcsőde fejlesztésére – 100 százalékos támogatással –  1,2 milliárd forint értékű programot indított el a város. A projekt forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz. A munkaterület átadására 2022 júliusában lehet számítani és szerződés szerint attól kezdve 15 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kivitelező megfelelő minőségben elvégezze a bölcsőde felépítését. A Stabil Mérnöki Iroda Építő és Kereskedelmi Kft. nyerte el nyílt közbeszerzést.

A Postakertben jelenleg nincs üzemelő bölcsőde, tehát az új létesítménnyel komoly hiányosságot fog pótolni a város. A tervezés során igyekeztek minden tekintetben megfelelni a kor követelményeinek, annak érdekében, hogy egy korszerű, gyermekbarát intézmény jöjjön létre. Nem kevésbé volt fontos – s a jelenlegi helyzet is egyértelműen erősíti ennek a jelentőségét –, hogy energiahatékony épület jöjjön létre. Így napelemekkel és más energiahatékonyságot segítő megoldásokkal működik majd ez az intézmény.

A TOP+, tehát a 2021-27-es európai uniós fejlesztési ciklusban is kiemelt szerepet kap majd az intézmények – köztük a bölcsődei ellátás – fejlesztése. A város keleti részén mutatkozik még ebben a tekintetben hiányosság, így abban a városrészben több ponton épül majd a következő időszakban új bölcsőde – zárta beszédét a polgármester.

Az építlezésről szóló sajtótájékoztatón több politikus is jelen volt. Pósán László elmondta: a Zelemér utcán épülő intézmény, a négy gondozási és két kiszolgáló egység mellett, nyolc csoportszobában fogadja majd a kicsiket. A bölcsődék nagyon fontos infrastrukturális hátteret jelentenek a magyar családok számára, hiszen a gyerekvállalás vagy karrier, nem lehet vízválasztó – tette hozzá.

Orosz Aurélia önkormányzati képviselő hozzátette: a Zelemér utcai új bölcsi közel lesz a Vargakerthez, a Boldogfalvikerthez, a Tégláskerthez és az Epreskerthez is.  A modern, napelemekkel felszerelt intézmény épülete várhatóan 2023 őszén készül el.

Fotók: Debrecen önkormányzata

Kósa Lajos megtekintette az alvó gyerekeket egy debreceni bölcsődében

Politikusi szalag-akrobatika és gyerekmasírozás tarkította az új bölcsőde alapkőletételét Hajdúböszörményben