Kósa Lajos

Csengeri örökösnő: Adtam át készpénzt Kósa Lajosnak

Helyi hírek

Közel egyórás interjút adott a Partizánnak a csengeri örökösnő néven elhíresült Pólus Mária (Matkó Mária és Szabó Gáborné néven is ismert volt), aki Kósa Lajost is be akarta vonni kétes ügyleteibe.

Mária még a nyáron adott interjút Gulyás Mártonnak, ezzel párhuzamosan a Partizán is megpróbálta felgöngyölíteni a szálakat. A nőt az ügyészség azzal vádolja, hogy egy hamis örökségsztorival százmilliókat csalt ki különböző emberektől – orvosoktól, tanároktól, ügyvédektől – és persze az ügy leghíresebb érintettjétől, Kósa Lajostól is. Hittek neki, és abban bíztak, hogy ha a nő hozzájut az örökséghez, nekik is busásan megtérül a befektetésük.

Több dokumentum is tanúskodik arról, hogy Kósa Lajos is szeretett volna kapni ebből az örökségből, korábban előkerült egy közjegyzői irat, ami szerint az örökösnő 800 millió forintot adott volna Kósa anyjának, a Partizán pedig bemutatott egy másik dokumentumot is, ami 25 millió euró (azaz mai árfolyamon több mint 10 milliárd forint) ajándékozásáról szólt.

Szabadlábra helyezték a Kósát bepalizó csengeri örökösnőt

Kósa mindvégig tagadta, hogy ezek a dokumentumok – amelyeken szerepel az édesanyja aláírása is – valódiak lennének, azt a tanúvallomásában is elismerte ugyan, hogy találkozott az örökösnővel – sőt két svájci privátbankban is jártak együtt –, de állítja, soha nem fogadott el pénzt és semmilyen más ajándékot. A politikus szerint ő is csak egy áldozat az ügyben, akit palira vett az örökösnő.

A nőtől külön megkérdezte Gulyás Márton, hogy fogadott-e el tőle Kósa Lajos készpénzt, amire azt felelte, hogy igen. Elmondása szerint Kósa nagyon is elfogadta az ajándékokat, igaz, sosem kért semmit kifejezetten.

„Elvárás volt, hogy ő ebből részesüljön”

– mondta a Kósa anyjának szánt 800 millió forintos ajándékról. „Soha nem mondta, mi az, amire neki szüksége van, csak addig mondta, amíg le nem esett, hogy mi lenne neki a jó.”

Mária továbbra is állítja, az örökség létezik, és bízik is abban, hogy meg fogja szerezni. Az örökösnő szerint Kósa sem mondott igazat az eddigi nyilatkozataiban, sem a tanúvallomásában, hiszen például azt állította, hogy az örökösnő azzal kereste meg 2012-ben, hogy segítsen hozzájutni a németországi örökséghez.

A nő elmondása szerint úgy került kapcsolatba Kósával, hogy bejelentkezett a gödi Pólus Palace Termál Wellness Golf Club Hotelben lévő állami tulajdonrész megvásárlására, de mivel nem tudta előteremteni rá a pénzt, a Magyar Fejlesztési Bank (az állami tulajdonrész birtokosa) beperelte. Kósa segítségét abban kérték volna, hogy segítsen elsimítani ezt a pert, és az örökösnő azt mondta, Kósa kezdett el érdeklődni, honnan van a pénz, amiből megvették volna a hotelt.

További részletek az interjúban: