Megszüntettek egy autistákat segítő iskolát Debrecenben

Egyetem Helyi hírek

Elkerülhetetlen volt a feladatellátási hely megszüntetése a tankerület szerint, mert a Debreceni Egyetem nem biztosította tovább a helyszínt. Így szűnt meg a Dr. Molnár István Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános és Készségfejlesztő Iskola, Kollégium Autista Tagintézmény, amit sokan úgy ismernek, mint az autistaiskola a Kenézy Gyula Kórházban – írta meg a szabadeuropa.hu. A történet itt nem ér véget.

A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ közölte, hogy „Az érintett tanulók egy részét – az egyes családokkal folytatott konzultációt követően – más intézményekben, helyeken helyezték el. Minden tanuló szakmailag megfelelő körülmények között folytatja a tanévet” – tették hozzá.

A Szabad Európa arra is rákérdezett, hogy próbáltak-e más debreceni helyszínt keresni, illetve milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy az autizmussal élő debreceni gyerekek a megyeszékhelyen juthassanak hozzá a szükséges fejlesztéshez és oktatáshoz, de ezekre a kérdésekre a tankerületi központ nem válaszolt.

A szülők szerint 32 autista gyermek és egy 14 személyből álló tanári testület veszítette el az iskoláját

A szerkesztőséggel egy debreceni, autizmussal élő gyerekek szüleit tömörítő csoport is felvette a kapcsolatot. Arról számoltak be hogy a gyermekpszichiátria területén több mint húsz évig működő tagintézmény azért szűnt meg, mert a gyermekek otthon gondozási díja (GYOD) emelése után a szülők nem járultak hozzá ahhoz, hogy a gyermekpszichiátria – papíron legalábbis – felvegye osztályra a gyerekeket. A szülők elmondása szerint ugyanis eddig ez a rendszer működött, a Debreceni Egyetemhez tartozó Klinikai Központ cserébe étkezést és helyszínt biztosított a gyerekeknek. A szülők által küldött levél szerint így 32 autista gyermek és egy 14 személyből álló tanári testület veszítette el az iskoláját.

A jegyző, az alpolgármester és a rektor sem segített

A szülői csoport  levele szerint a Debreceni Tankerületi Központ nem segített, mivel az intézmény a Hajdúböszörményi Tankerületi Központhoz tartozik. „A jegyző, az alpolgármester és a rektor sem segített a szülőknek az iskola megmentésében, hiába kérték többen is”. Megjegyezték: habár a hajdúböszörményi tankerület igazgatója felajánlotta, hogy a gyerekek járhatnak a böszörményi intézménybe, ez a javaslat nem volt megfelelő, hiszen a gyermekek hatvan százaléka debreceni.

A lap megkereste Szabó Zoltánt, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökét,  Papp László, polgármestert és Széles Diána,  szociális ügyekért is felelős alpolgármestert, hogy válaszokat kapjanak. A cikk megjelenéséig nem kaptak.

Az ügy az itt olvasható kivonatnál szerteágazóbb. Több kapcsolódó részletről a Szabad Európa cikkében olvashatnak ide kattintva.

Fotó: Az iskola eddigi székhelye a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula campusán

Egyetemista hallgatók segítenék a kistérségben élő diákokat, hogy elvégezzék az általános iskolát