Hidegörvény, zivatar-veszélyjelzés Hajdú-Biharra: esőben így sem érdemes reménykednünk

Helyi hírek

Nagyon durván félrement idén az időjárás, főleg, ha a nyári hónapokat nézzük. A Metnet összesítése szerint Debrecenre augusztus 13-áig mindössze 150 milliméter csapadék hullott, ami a sokévi átlag kevesebb mint fele.

Az aszály persze egyre durvább:

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú veszélyjelzést adott ki a legtöbb megyére – így Hajdú-Biharra is -, a részletes előrejelzésből azért kiderül, ezen a hétvégén sem kell tomboló zivataroktól, pláne áztató csendes esőtől “tartanunk”.

Ez várható a következőkben:

Az időjárásunkat alakító hidegörvény még mindig a Kárpát-medence közelében található. Hatására mérsékelten meleg idő várható helyenként záporokkal, zivatarokkal.

A hidegörvény hatására szombaton és vasárnap kialakulhatnak záporok és zivatarok, de ezek csak helyi jellegűek lesznek, az aszályt nem mulasztják el. Szombat hajnalban gyenge csapadék érkezhet az ország délnyugati részére, napközben ugyanitt, illetve északon van remény egy-egy záporra, zivatarra. A csúcshőmérséklet 27-30 fok körül várható.

Vasárnap már az ország nagyobb részén alakulhatnak ki hely jellegű záporok, zivatarok. A jövő hét elejétől pedig újabb melegedés várható.

A környező hegyvidékeken nagyobb eséllyel lesz számottevő csapadék, így legalább folyóink vízgyűjtő területén várható némi utánpótlás.