Többfogásos ebéddel vesztegettek meg két pénzügyőrt, Debrecenben vizsgálják az ügyet

Helyi hírek

Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki két pénzügyőrt, valamint egy vállalkozót a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A gyanú szerint egy pénzügyőr július 22-én, a hivatali kötelességét megszegve, előre tájékoztatott egy nyírségi egyéni vállalkozót arról, hogy az általa üzemeltetett pálinkafőzdében várhatóan ellenőrzést tartanak. A vállalkozó így az esetleges szabálytalanságokat, jogsértéseket az ellenőrzés előtt megszüntethette, és így elkerülhette a szankciókat.

Július 25-én a pénzügyőr – az előzetes értesítésnek megfelelően – megjelent kollégájával a pálinkafőzdében, és elvégezte a váratlannak szánt jövedéki ellenőrzést. Ekkor a vállalkozó a figyelmeztetésért cserébe többfogásos ebédet adott nekik, amelyet a pénzügyőrök elfogadtak és elfogyasztottak.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatta ki a pénzügyőröket, valamint a vállalkozót. Mindhárman beismerő vallomást tettek, bár arra hivatkoztak, hogy a cselekményt nem tartották jogellenesnek. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Az üggyel kapcsolatban az ügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalos személyeknek az eljárással kapcsolatban adott bármilyen – akár kisebb értékű – ajándék is jogtalan előnynek minősül, így bűncselekménynek számít. A korrupciós bűncselekmények pedig minden esetben szabadságvesztéssel büntetendőek.