Szabálytalan előzés miatt történt súlyos baleset Balmazújvárosnál

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki kellő körültekintés nélkül kezdte meg egy másik jármű előzését, és ezzel súlyos balesetet okozott.

A vádlott 2021. május 13-án a délelőtti órákban közlekedett személygépkocsival Balmazújváros felől Debrecen irányába a 3316 számú közúton a megengedett 90 km/h sebességgel. Az adott helyen és időpontban természetes nappali fényviszonyok voltak, azonban az úttest eső utáni nedves, vízfoltos volt.

A férfi utolért egy előtte haladó, lassabban közlekedő személygépkocsit, ezért azt meg akarta előzni, azonban nem mérte fel az előzéshez igénybe venni kívánt bal oldali forgalmi sáv telítettségét, illetve forgalmát és így kezdte meg az előzést.

A bal oldali forgalmi sávban szemből érkezett a sértett az általa vezetett személygépkocsival, és amikor észlelte a vádlott cselekményét, azonnali erőteljes fékezést alkalmazva az autót jobbra kormányozva lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali vizes, sáros útpadkára. Ennek köszönhetően a vádlotti gépjármű nem ütközött a sértett által vezetett autónak.

A sértett ezt követően megpróbált visszatérni az úttestre, azonban ezen közlekedési manőver során elvesztette uralmát a jármű felett és az úttesten keresztbe fordulva nekiütközött a korábban a vádlott által megelőzött személygépkocsinak. Az ütközés erejétől mindkét gépkocsi megpördült és a sértett autója az oldalára borulva állt meg az útárokban.

A sértett a járművében egyedül utazott, azonban a biztonsági övét nem használta. Ő a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló csonttöréses, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. A vádlott által megelőzött személygépkocsiban a jobb oldali első ülésen utazó másik sértett többszörös, 8 napon túl gyógyuló töréses sérüléseket, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos és hámhorzsolásos sérüléseket szenvedett. A sértett lépét eltávolították, ez, valamint ujjtörése maradandó testi fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

A vádlott KRESZ-szabályszegő magatartása miatt következett be a baleset és keletkeztek a sértettek sérülései – állapította meg a vizsgálat.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a vádlottal szemben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá a vádiratban mértékes indítványt is rögzített arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.