OMV kút

Már közel 100 benzinkútnál a nem lehet tankolni

Gazdaság Helyi hírek

Országszerte már 100 körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt. Van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele. A legnagyobb üzemeltető cégek korlátozásokat vezettek be. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a korlátozások mértéke azért tér el jelentősen egymástól, mert erről nincs egységes szabályozás.

Utoljára péntek este kaptak üzemanyagot az egyik balassagyarmati benzinkútnak az üzemeltetői, ami állításuk szerint pillanatokon belül elfogyott, így most hétfőn már ki sem nyitottak. Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője azt mondta: ez most azért nagy probléma, mert az erre a hónapra szánt mennyiség fele már elfogyott, és még csak nyolcadika van. – Nem tudjuk, hogy ha most megint rendelünk üzemanyagot, akkor fogunk-e kapni, illetve ha kapunk, akkor mennyit kapunk – tette hozzá.

Szegeden már július végén gyakran előfordult, hogy egy kútnál csak kora délelőttig tartott ki az üzemanyag, gyorsan elfogyott a napi kvóta.

Az OMV-nél legfeljebb 50 litert lehet tankolni. Ezzel szemben a Shell kutaknál 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni. Balogh József energiapiaci szakértő szerint a cégek saját hatáskörben döntenek arról, hogy hány liter üzemanyagot vagy mekkora összeghatárig tankolhatunk az autónkba. Az energiapiaci szakértő hozzátette: az érdekes kérdés, hogy ezeket a korlátozásokat a fogyasztók a fogyasztóvédelemnél vagy bíróság előtt megtámadhatják-e, bár ő ilyenről még nem tud.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője már száz körülire becsüli azoknak a kutaknak a számát, amelyek nem üzemelnek, mert nem kapnak üzemanyagot. Előrejelzésük szerint egyébként szerdától csökken majd az üzemanyagár. A benzin piaci ára literenként ára 672 forint, a gázolajé pedig 723 forint lesz majd.