Indul a Debreceni Bor- és Jazznapok

Helyi hírek Kultúra Party Zone

6 borrégió és 22 hazai borvidék mutatkozik be 60 borászaton keresztül a Debreceni Bor- és Jazznapokon augusztus 4-7 között a Nagyerdőn.

A zalai, a soproni, az etyeki, a csopaki, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a mátrai pincészetek is képviseltetik magukat és számos házi sajtok is megkóstolhatnak a helyszínre látogatók. A gasztronómiai élményen túl a jazzé a főszerep. A rendezvényre a napijegyek 2500 és 3200 forint mozognak. A bérlet pedig 7500 forintba kerül.

A három zenei színpad felvonultatja a hazai jazz műfajában alkotó zenészek és zenekarok élvonalát, fiatal, kísérletező jazzistákat és tapasztalt, ismert jazzmestereket – közel 40 formációt hallhat és láthat a közönség.

 

A szervezők ízelítőt adnak abból, ami augusztus 4. és 7. között várható a Debreceni Bor- és Jazznapokon.  A zenei felhozatalban a füstös klubhelységek hangulatát idéző klasszikusoktól az újhullámos és fiatalos kísérletezésig minden stílus képviselteti magát. A teljes lista elérhető Spotify-on, melyről ez alkalommal 5 zenét ajánlanak.

 

  1. A külföldön is sokat koncertező Bágyi Balázs zenekara, a Bágyi Balázs New Quartet az akusztikus kortárs jazzt eleveníti meg. A formáció sikereit nem lehet eléggé méltatni: számos európai jazzfesztiválon és klubban nyűgözték le mind a közönséget, mind a zsűrit. A zenekartól a Gymnopédie No 1 hallható a Satie in Jazz albumról.

 

  1. A Balázs Elemér Group hazánk egyik legkiemelkedőbb jazzegyüttese. A 2000-ben alakult zenekar a legtehetséges zenészekkel büszkélkedhet, Balázs Elemért pedig be sem kell mutatni: napjaink egyik legjobb dobosa, és a legváltozatosabb felállásokban több mint száz lemezen hallható játéka. A Memories albumról a Be Se Borult című szám hallható a Debreceni Bor- és Jazznapok Spotify listáján.

 

  1. Baló István 2015-ben alapította meg a Baló István Projektet. Jellemzi a formációt, hogy szerzeményeiket sem a zenei stílusok, sem az eszközök nem korlátozzák: a zenészek belső energiáikat használva szólaltatják meg hangszereiket, és szabadon kalandoznak az alkotás folyamatában. Őket a Zeppelin és a Sun Greeting képviseli a listában a Black Dog albumról.

 

  1. Szendőfi Péter vezetésével 1992-ben alakult Fusio Group a modern fúziós jazz irányzat képviselője. Markáns groove-ok és feszes mozzanatok jellemzik a zenéjüket, melyben keverednek a hagyományos dzsessz-sztenderdek és a progresszív hangzásvilág. Az listában az Aromatic című dal hallható az XXX nevű albumról.

 

  1. Gáspár Károly jazz-zongorista, zeneszerző, szerkesztő-műsorvezető a hazai jazz szcéna egyik legizgalmasabb alakja. Mindig a tökéletességre törekszik, és a közönséget is igyekszik kizökkenteni a mindennapokból provokatív zenéjével. A triójával alkotott zenéjükre jellemző, hogy friss és progresszív hangzást képviselnek, mindezt úgy, hogy tiszteletben tartják a jazz hagyományokat. A Salvation című albumról a Diána című szerzemény került a listába.

 

A Debreceni Bor-és Jazznapok hírei, bor- és jazz kínálata a weboldalon és a Facebook oldalon érhető el.

Hatvanöt borászat és negyven zenei formáció várja a kikapcsolódni vágyókat az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon