Inni kaphatnak a földek – felújított szivattyútelepet adtak át Nagymacson

Helyi hírek

A július 12-én átadott fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé vált a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek vízpótlásának bővítése – közölte a megyei önkormányzat.
Európai uniós és hazai forrásból valósult meg a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) bővítése a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) működési területén. A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban megvalósult projekt zárórendezvényét a Nagymacsi Közösségi Házban tartották, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, nagy vízigénye van nemcsak a mezőgazdaságnak, hanem a jóléti intézkedéseknek is, ezért nem mindegy, hogy az önkormányzatok, az emberek hogyan állnak a vízvisszatartáshoz.

Kifejtette, hogy a megyei önkormányzat az elmúlt időszakban, 2014-2020 között csaknem két és fél milliárd forintot fordított a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) belvízhálózatok fejlesztésére. A remények szerint a programot sikerül tovább folytatni, hiszen a cél a zártcsatornás rendszer kiépítése.

Csűrös Krisztián, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője beszédében arra figyelmeztetett, hogy az időjárási viszontagságok miatt nem csak az öntözővízhiánnyal van probléma, hanem veszélybe kerülhet az ökológiai vízpótlás és az ivóvízellátás is. Ezért elengedhetetlen az összefogás, az együttműködés.

Kincses Dániel, Pajna Zoltán, Csűrös Krisztián és Katona Imre, a kivitelező Aqua-General Kft. ügyvezetője

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott igazgatója részletesen is bemutatta a projektet. Elmondta, hogy a 2017-ben indult, 2 milliárd 462 millió forintos támogatással megvalósult beruházás keretében felújították a Keleti-főcsatorna Balmazújvároshoz közeli szakaszánál lévő HTVR szivattyútelepet. Felújították a gépészeti és az elektromos rendszert, kicserélték az udvartéri vezetéket és a telep építészeti felújítása is megtörtént.