Párakapuval és vízzel hűsítik az embereket Hajdúnánáson

Helyi hírek

Párakapu üzemeltetésével és vízosztással segíti elviselhetőbbé tenni a meleget a nánási önkormányzat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is úgy döntött, vizet oszt szét a járókelők között a belváros legforgalmasabb csomópontjaiban – emelte ki Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. Arra is figyelmeztetnek: a meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért arra kérik a volán mögé ülőket, hogy a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen – írják. A közlemény hozzáteszi, érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben, figyelmeztetnek.

Vizet osztanak több debreceni helyszínen, és párakapukat is felszereltek a hőség ellen

 

Életbe lépett a legmagasabb szintű hőségriasztás