Kósa Lajos törvényjavaslatát tárgyalja ma az Országgyűlés

Helyi hírek

Kósa Lajos, parlamenti képviselő az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke kezdeményezésére tárgyalják ma a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjainak védelméről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésben.

Az egykori debreceni városvezető törvényjavaslatát ide kattintva nézhetik meg.

A törvényjavaslat célja a közérdekű nyugdíjas szövetkezet és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete tagjai védelmének a biztosítása. A törvényjavaslat értelmében (…) a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők is részesülhetnek abban a védelemben, hogy a szövetkezeten keresztül az adósnak végzett munkájukért járó ellentételezés az adós
fizetésképtelensége esetén is kifizetésre kerül azáltal, hogy a természetes személy szövetkezeti tagoknak járó díj az adóst terhelő munkabérrel azonos besorolás alá kerül.

Az  Országházban általános vita lesz még egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról, amely felülvizsgálja az online szerencsejáték szervezését, mivel az Európai Unió Bírósága szerint a magyarországi, az állami monopóliumot tartalmazó online játékszervezési szabályozás sérti a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás szabadságát. A törvényjavaslat tartalmaz rendelkezéseket a bányászati kitermelés növelésének jogi eszközökkel történő ösztönzésére is.

Napirenden szerepel a pénzügyi szektort érintő egyes törvények módosítása, amelyet a törvények finomhangolásával indokolnak, valamint a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozó akadálymentességi követelményeknek való megfelelés általános szabályairól szóló javaslat, amelynek uniós jogharmonizáció a célja.

Az utolsó napirendi pont a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat, amely egyebek mellett a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítaná.

Az Országgyűlés a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdákról is megemlékezik  szerdán.

MTI / parlament.hu

Fotó: Kósa Lajos

Kósa Lajos: a diákok a munkára szocializálódhatnak, a nyugdíjasok az aktívabb életre kapnak lehetőséget