Riasztás Hajdú-Biharra: zivatarok enyhíthetik az aszályt

Helyi hírek

Komoly zivatargóc alakult ki az ország délkeleti részén, és az Időkép radarja szerint Hajdú-Bihar megyét is elérheti. Persze semmi sem garantált, és az intenzitása is csökkenhet, de reménykedni talán lehet egy kis öntözésben.

Ezt némiképp alátámasztja az Országos Meteorológiai Szolgálat friss veszélyjelzése is, amely szerint hajdú-bihari járásokban is számíthatunk zivatarokra:

Késő délelőtti óráktól szórványosan számíthatunk zivatarra, legnagyobb eséllyel és számban a Pécs-Esztergom és Gyula-Ózd vonalak által meghatározott térségben. Ekkor már nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok is, amelyekhez felhőszakadás (lokálisan > 30-35 mm), jégeső (ált. ~1-2 cm), illetve viharos szélrohamok (jellemzően ~70-80, de néhány zivatargóc környékén > 90 km/h) társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a zivatarhajlam – olvasható az előrejelzésben.

Vasárnap az ország döntő részén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, az Alföld délkeleti részein pedig akár a 27 fokot is. Napközben a délkeleti, keleti határrészen esetleg egy-egy zivatar előfordulhat

Hogy mekkora szükség lenne az esőre, azt az OMSZ aszálytérképe ábrázolja: