Fancsika kiszáradt Debrecen

Idén nyáron már nem lesz víz a Fancsikán

Helyi hírek

Persze csoda még történhet, de a legvalószínűbb az, hogy a 2022-es La Niña év hosszú, forró és száraz nyárral kerül be az évkönyvekbe.

Az előrejelzések már hetekkel korábban egyértelműsítették, hogy mi vár ránk az év legmelegebb évszakában, de arra talán kevesen gondoltak, hogy már júniusban pusztító aszállyal kell küszködnünk itt, az Alföld lassan félsivataggá változó északkeleti részén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aszályindexe szerint egészen siralmas helyzet az ország keleti felében:

A Fancsika 1 nevű (a 2-es számúról már rég lemondtunk), korábban igen jelentős vízfelülettel rendelkező víztározó bizonyos években tényleg kiszárad, de hogy már júniusban, elvileg az év legcsapadékosabb hónapjában így nézzen ki, arra azért nem sűrűn akadt eddig példa.

A mederben egy csepp víz sincs már, a haltetemeket rég elfogyasztották a vadak, a repedezett talajon pedig lassan réti növényzet sarjad. A nád és a gyékény még egy darabig bírja, de a nedvesség hiányára érzékenyebb mocsári növények már elpusztultak. Egy régi ismerős viszont továbbra is rontja a a Fancsika amúgy sem túl derűs látványát, ez pedig a szemét.

Részletek a fotósorozatban:

Hogy mi mentheti meg a jövőben az erdőspusztai tavakat, arról számos cikk jelent meg nálunk, olvassa el, hogyan született meg, és hol tart jelenleg a megváltást ígérő Civaqua-program:

A választási hajrában megtörtént a Civaqua-program első kapavágása

A Civaqua-program a Nagyerdő lassú pusztulását is megállíthatja. További cikkeink a témában:

Játszóteret és kondiparkot is építene a Fancsika mellé „A mi Civaquánk!” ötletpályázat nyertese

Így kerül a Tisza vize Debrecenbe – Konkrét intézkedési tervekkel áltak elő a Civaqua szakmai napján

Városvezetés: a debreceni Momentumnak semmi köze ahhoz, ami eddig a Civaqua-ügyben történt

“Kósa Lajos és Papp László 15 évig nem csinált semmit” – itt a Momentum válasza Civaqua-ügyben