Kiadós eső helyett érkezhet az év első komolyabb hőhulláma

Helyi hírek

Bár a hétvégén egy hidegfront hoz némi lehűlést, a ciklon elvonultával rákapcsol a nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Mint írják, a nagytérségi időjárási kép szerint a Brit-szigetek térségében alacsony nyomás alakítja majd az időjárást, ennek áramlási rendszerében meleg léghullámok érkeznek Afrika felől. A magasabb szinteken szinte folyamatosan érkezik a meleg levegő a Kárpát-medence fölé.

A valószínűségi térképek szerint a jövő hét második felében már a 35 fokot is megközelítheti, akár át is lépheti a csúcshőmérséklet. Az előrejelzésekben a bizonytalansági faktort egy súroló hidegfront adja, de a mostani számítások szerint a magasnyomás lesz a meghatározóbb.

Északkeleten nem enyhült az aszály

A héten több csapadékzóna is elérte hazánk területét, ám ezek alig jutottak el az ország északkeleti részébe, ahol azóta csak fokozódott az aszály:
A talaj felszín közeli része ott, ahol 10 mm-t meghaladó mennyiség esett, átnedvesedett, az Alföld északi részén, Budapest környékén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban továbbra is rendkívül száraz nemcsak a felszín, hanem a középső talajréteg is.
Elsősorban a nyári növényekre, az egyelőre sekélyen gyökerező kultúrákra vonatkozó mezőgazdasági aszály jelentős még mindig nagy területen, főként a Tiszántúl északi felén, de az őszi vetések is többfelé kénytelenek az aszály következményeit elszenvedni. A Dunántúl nagy részén azonban enyhült az aszály.