Kötél, akasztás, öngyilkosság

Felakasztotta magát egy debreceni férfi, nem kizárt, hogy a pszichiátere mulasztást követett el

Helyi hírek

Felakasztotta magát egy debreceni férfi, miután egy hétig szedte a pszichiátrián felírt tablettáit. A kezelőorvosa, aki szinte meg sem vizsgálta őt, csak annyit mondott róluk, hogy bőrkiütést okozhatnak, miközben a felírt szerekről tudott, hogy kiválthatnak öngyilkossági gondolatokat – számolt be közleményében az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért.

A férfi azért fordult pszichiáterhez, mert annyira leromlott a hangulata, hogy szinte semmi sem érdekelte. A feleségével jelent meg a rendelőben egy előre megbeszélt időpontban, ám csalódottan látták, hogy a pszichiáternő csak két különböző pszichiátriai szert írt fel, miután végighallgatta a férfi panaszait. A pszichiáternő egyetlenegyszer nézett fel a monitor mögül a páciensére, de a feleség elmondása alapján még csak meg sem nézte közelről a férfit.

Kizárólag a hallottakra alapozva a pszichiáternő megírta a recepteket, majd hozzátette: “ha bőrkiütései lesznek, hagyja abba a szedését, illetve a nagyobb dózisút még ne váltsák ki a patikából.”

A férfi hat napig szedte a tablettákat, és bár egyre rosszabbodott a hangulata, kitartóan folytatta a hatásosnak vélt “terápiát”. A hetedik napon azonban minden előjel nélkül felakasztotta magát.

Az özvegy felkeresett egy jogvédő szervezetet, akik megállapították, hogy mindkét felírt szer jellemzően okozhat állapotromlást és öngyilkossági késztetést, amiről a pszichiáter elmulasztotta figyelmeztetni a házaspárt. A jogvédők most panasszal fordultak az illetékes hatóságokhoz, hogy kivizsgálják a pszichiáter felelősségét a halálesetet illetően – olvasható a közleményben.

– Országos Sajtószolgálat –