Debreceni nemzeti oltóanyaggyár

Még idén elkezdődhet a gyártás a debreceni vakcinagyárban

Helyi hírek

A következő kormányban a technológiáért és iparért felelős miniszter Palkovics László miniszterjelölti meghallgatásán bemutatta az új csapatát – számolt be a hvg.hu.

A technológiért és iparért fejlesztős tárca miniszterhelyettesi pozícióját Koncz Zsófia kaphatja, a közlekedéspolitikáért pedig Vitézy Dávid, a BKK korábbi alapító-vezérigazgatója felelhet majd. A tárca államtitkára lesz még Steiner Attila és Kutnyánszky Zsolt is. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz  az állami infrastruktúra, bányászat, ipar, technológia, klímaváltozás, körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás, közlekedéspolitika területei tartoznak.

Palkovics László elmondta, a Covid-járványból okulva fontosnak tartja, hogy az egészségipari kapacitás is jelentősen növekedjen. Kiemelte:

az év végére már megindulhat a gyártás a debreceni vakcinagyárban.

Kósa nyilatkozott a debreceni vakcinagyár orosz szerződéseiről és a világvégéről

A miniszterjelölt arról is beszélt, hogy akármennyire tartják összeszerelőüzemnek Magyarországot, szerinte ez nem igaz: a hightech ipar aránya épp úgy 70 százalék, mint Németországban. Az elmúlt tíz év robosztus növekedése ellenére azért vannak kihívások, például az elöregedő társadalom, vagy az, hogy az ország fejlettségében komoly egyenetlenségek vannak még.

A következő tíz év iparpolitikájában ugyanakkor – az Irinyi-tervre alapozva – új ágazatok erősítését is célul tűzték. Ilyen például az autóbuszipar vagy a kreatívipar – sorolta Palkovics. Fontosnak tartotta ugyanakkor azt is, hogy az itt megtelepülő iparterületek – például az akkumulátorgyártás – magyarországi megalapozása meglegyen. Ezért fontos, hogy a gyártókapacitás mellett kutatóközpontok is települnek majd országszerte.