“Ennyit drágultak Orbánéknak köszönhetően egy év alatt az alapvető élelmiszerek” – bemutatja egy debreceni képviselő

Gazdaság Helyi hírek

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy szinte nincs olyan élelmiszer, amelyet ne érintene az elképesztő ütemű árdrágulás.

„A Demokratikus Koalíció kíváncsi volt, vajon mennyivel kell többet költenie egy átlagos magyar családnak, ezért ugyanazzal a listával kezdtünk neki egy bevásárlásnak, mint egy évvel ezelőtt, tavaly májusban. Míg tavaly 10 db tojásért 499 forintot fizettünk, addig mostanra már 799 forintot kértek el. Elképesztő ütemben emelkedett 1 kg barna kenyér ára is, a tavalyi 249 forint helyett mostanra 399 forintos összeg szerepelt a számlán.”

– ismertette a politikus.

Varga Zoltán közölte, a Demokratikus Koalíció szerint mára teljesen egyértelmű, hogy az élelmiszerek drágulása megoldhatatlan kihívások elé állítja a magyar családokat.

„Az, hogy egy év alatt több, mint 60%-kal drágult a barna kenyér, a tojás ára, hogy 45 deka pulykamellfilért ma már 1200 forintot kell fizetni, egyenes következménye annak, hogy Orbán Viktor kormánya karba tett kézzel, érdemi cselekvés nélkül figyelte, ahogy a rekordtempójú infláció elsodorja az élelmiszerárakat. Jól látható, hogy néhány alapvető élelmiszer árának emelkedése, még az átlagosan számított, 21%-kos inflációs szintet is sokszorosan felülmúlja, így a magyar családok a következő időszakban nem, hogy fellélegezni nem tudnak majd, de még több pénzükbe fog kerülni a legszükségesebb termékek megvásárlása is.”

– foglalta össze a politikus. Hozzátette, a DK ezért is követeli immáron hosszú hetek óta, hogy a kormány csökkentse az alapvető élelmiszerek áfáját, mentse meg a magyar családokat a teljes anyagi ellehetetlenüléstől és állítsa meg az észvesztő drágulást a boltok polcain.

„Ahogyan azt Önök is láthatják a bevásárlásunk blokkjain, az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest kiemelkedő ütemben drágult a kenyér, a tojás és a hús ára, de érezhetően többet kellett fizetnünk az ásványvízért és a szénsavas üdítőitalokért is.”

– fűzte hozzá a Hajdú-Bihar megyéből egy szem ellenzéki képviselőként (listáról) parlamentbe jutó politikus, kiemelve, ezek a tapasztalatok is egyértelműen bizonyítják, hogy miközben az Orbán-kormány dicshimnuszokat zeng az árstopról, ez nem nyújtott valódi segítséget a magyar családoknak, akik összességében a sokszorosát fizetik egy bevásárlásnál, mint egy évvel ezelőtt.

Megmagyarázták, miért érezzük dupla akkorának az inflációt, mint amennyi a hivatalos adat