Beruházási kedv: Kassát és Nagyváradot is megelőzte Debrecen

Helyi hírek

Ismét előkelő helyen végzett Debrecen a világszerte meghatározó, nemzetközi, gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó napilap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó egysége, az fDi Intelligence európai felmérésében. Debrecen a bírálók döntése alapján felkerült a „kisvárosok fDi stratégiája” kategória TOP 10-es listájára – közölte az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ.

A közép-kelet európai városok közül Debrecen az első, aki az egymást követően három periódusban is ott tud lenni a legjobbak között. Debrecen a közép-kelet európai régió központi szereplőjeként évek óta a világ élvonalában van, megelőzve ezzel regionális versenytársait: Kassát és Nagyváradot, valamint az összes magyar várost.

A 2015-ös alapítás óta az EDC Debrecen sikeresen közreműködött számos külföldi beruházásban és újra befektetésben, valamint jelenleg is számos tárgyalást folytat potenciális befektetőkkel. Az elmúlt 6 évben közel 3 milliárd euró értékű külföldi befektetés érkezett Debrecenbe, mely révén megközelítőleg 8 000 új munkahely létesül. Mindezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a város évek óta a nemzetközi szakmai zsűri látókörében legyen. 

Debrecen gazdaságfejlesztésének egyik legsikeresebb éve volt a 2021, amikor is összesen 884 millió euró működőtőke érkezett a városba, amely 1 461 új munkahely teremtését vonzza magával. A tavalyi év legnagyobb beruházása a dél-koreai katód gyártással foglalkozó EcoPro GHU döntése volt, akik 44 hektáron építik fel gyáruk a Déli Ipari Parkban, 728 millió euró értékben 631 munkahelyet teremtve. A BMW bejelentése után, miszerint Debrecenben épülő gyárukban tisztán elektromos autókat fognak gyártani új folyamatot indított el a beszállítók körében. Az EcoPro GHU az értékláncban betöltött szerepe alapján egy potenciális Tier 2-es BMW beszállító, hasonlóan a szeparátorfóliát gyártó kínai SemCorp-hoz, amely debreceni gyárépítése már folyamatban van. 

2021 második legnagyobb beruházási döntése a Vitesco Technologies bejelentése volt, miszerint bővítik meglévő kapacitásaikat és 110 millió euró értékben újra befektetnek a városba, újabb 450 munkahelyet teremtve ezáltal. 

Többek között a 2021-es évben még az alábbi új beruházások és bővülések kerültek bejelentésre:

  • A francia Gravic csoport 9,7 millió euró értékben fejleszt, 70 munkahelyet teremtve, így a debreceni üzem lesz a legnagyobb gyáregység a vállalatcsoporton belül. 
  • A tubusokat gyártó svájci Neopac 18,6 millió euró értékben hajt végre fejlesztéseket meglévő gyárában, mellyel 25 munkahelyet teremt a városban
  • Az IT iparágban működő, német hátterű Cosmo Consult az Agora irodaházban hozta létre új regionális központját, 2,1 millió euró értékben.
  • A magyar tulajdonú IL-PE Kft. 4,4 millió euró értékben hajt végre technológiafejlesztést és kapacitásbővítést, 17 munkahelyet teremtve ezáltal. 
  • A piacvezető bér- és humánügyviteli szoftverfejlesztő és szolgáltató Nexon 2021. szeptemberében nyitotta meg városunkban új irodáját, illetve Magyarország egyik vezető mérnök irodája a Market is létrehozott egy helyi irodát.

Az épülő BMW gyár közelsége, az azonnal elérhető, nagy kapacitású közműhálózatokkal ellátott, összesen 1,400 hektárnyi ipari parki terület, a fejlett infrastruktúra, a képzett munkaerő, az üzleti-fókuszú oktatási rendszer, a már jelenlevő cégek elégedettsége és végül a stabil politikai és gazdasági feltételek egyaránt támogatják, hogy Debrecen évek óta töretlenül népszerű, versenyképes befektetési helyszín.

Tovább erősítve a Közép-Kelet európai régió „befektetési bajnoka” címét, a város kidolgozta a “Debrecen 2030” stratégiát, amely egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program. Olyan projekteket tartalmaz, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a Déli Ipari Park meglévő infrastruktúrájának és közmű kapacitásainak további bővítése, az Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténer terminált. 

Debrecen városa 125,500 m2 minden igényt kielégítő irodaállománnyal rendelkezik, amely számos nemzetközi vállalatnak ad otthon az IT iparágtól, a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül egészen a magas hozzáadott értékű mérnöki tevékenységekkel foglalkozó vállalatokig, emellett két magas presztízsű nemzetközi Big4 cég, az EY és a Deloitte is Debrecent választotta. Az üzleti szolgáltató szektor jelenleg összesen 5,150 alkalmazottat foglalkoztat a városban. 

A város oktatási rendszerének munkaerőpiaci igényeknek megfelelő átalakítását célzó 108 millió eurós kormányrendelet elősegíti, hogy 2030-ra a jelenlegi 75,000-ről 100,000-re emelkedjen a diákok száma, elsősorban a mérnöki és a közgazdasági területen, szakmai és egyetemi képzésben egyaránt. A Debreceni Egyetem 32,400 fős hallgatói bázisa készen áll kielégíteni a cégek által támasztott magas szakmai és nyelvi követelményeket. A cégek számára hosszú távú stratégiai együttműködés létesítésére van lehetőség a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal. A 2019 szeptemberében kapuit megnyitó Debreceni Nemzetközi Iskola teljes körű oktatási programot kínál angolul. Ezen felül lefektették a Deutsche Schule rendszer alapjait, mely várhatóan 2022 őszén kezdi meg a működését.

Az elmúlt években is számos neves nemzetközi díjat nyert a város:

2017-ben a Világbank is úgy találta, hogy 22 közép-kelet-európai város közül Debrecen kínálja a legkedvezőbb üzleti környezetet: a város 5-ből 2 kategóriában is a legjobb helyezést érte el. 2017 után 2021-ben is elnyerte a város a CEE Business Services Awards “Év feltörekvő városa” címét.

A város egyik legnagyobb elismerése, hogy 2021-ben fDI Intelligence globális felmérésén és felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára, így olyan világvárosokkal szerepel együtt, mint New York, Hong Kong vagy Berlin. Emellett Debrecen saját kategóriájában, a kis és közepes városok között globálisan a TOP 5-be kerülve a negyedik legjobb befektetésösztönzési célpontként került ki a megmérettetésből. 

Összességében elmondható, hogy a debreceni beszállítói kör folyamatos fejlődésben van, egyre inkább érezhető a város gazdaságának élénkítéséért tett lépések hatása. A nagyvállalatok Debrecenbe csábításával nemcsak a lakosság munkalehetőségei bővülnek, hanem a helyi KKV-k pozíciói is javulnak, hiszen helyben tudnak olyan partnert szerezni maguknak, amellyel nemzetközi szinten is versenyképesebbé válhatnak.