Május 27-én adnák át a Csokonai Fórumot Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

Az új színházat 2022 május 27-én tervezik átadni a nagyközönség számára Szabó Magda Für Elise című regényének színházi ősbemutatójával – tette közzé az önkormányzat.

Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere pénteken tartott sajtótájékoztatóján mutatta be, hogy az egyes debreceni kulturális intézmények és nonprofit szervezetek költségvetése hogyan alakul 2022-ben.

Hangsúlyozta, a közművelődési területen létrejött egy dedikált intézmény, a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (DEMKI), amelynek feladata, hogy a városi kohéziót erősítő tevékenységeket végezzen. Ez egyrészt lefedi a klasszikus közművelődési feladatrendszert, másrészt a DEMKI feladata, hogy működtesse a városi közösségi tereket és olyan eseményeket, programokot szervezzen, amelyek erősítik a város kohézióját.

– A Főnix Nonprofit Kft. esete egy nagyon erős portfólió átszervezése. A Főnix dedikált feladata a városi nagyrendezvények szervezése, amelyek Debrecen láthatóságát hivatottak növelni a város határain kívül is, amellett, hogy hozzájárulnak a mi szórakozásunkhoz, épülésünkhöz is.

Az alpolgármester beszámolója szerint a Csokonai Színház portfóliójába kerültek a város legfontosabb előadóművészeti terei. A Csokonai Színház a színjátszás és az előadóművészet legfontosabb dedikált intézménye a városban. A Nagyerdei Szabadtéri Színpad tavaly került a Főnixtől a teátrumhoz.

A Méliusz Könyvtár is profiltisztításon ment keresztül, az ott meglévő közművelődési feladatok és közösségi terek a DEMKI portfóliójába kerültek. A bibliotéka most már színtisztán szakmai intézményként, a könyvtárhálózatot működteti a városban.

A Vojtina Színház, a Déri Múzeum, a Modem és a Kodály Filharmónia pedig jórészt változatlan tevékenységekkel, portfólióval szervezi az életét 2022-ben.

Nonprofit gazdasági társaság lett a Kodály Filharmónia

– A Kodály Filharmóniánál egy fontos változás történt. Az idei év elején lépett életbe az a tavalyi közgyűlési döntés, amely szerint

a Kodály immár nem költségvetési intézményként, hanem nonprofit gazdasági társaságként működik január elsejétől,

illetve a Főnix-től a zenei nagyrendezvények portfóliója átkerült a Kodályhoz, amely ilyen módon nemcsak egy zenekar és egy kórus, hanem egy zenei menedzser szervezet is – jegyezte meg.

A Csokonai Fórum és Színház is megnyit

A 2022-es év programjairól szólva az alpolgármester kiemelte, hogy a Csokonai Fórum átadása és elindulása nem csak debreceni, hanem országos szinten is az esztendő legfontosabb történése lesz a kultúrában.

– Az új színházunkat 2022 május 27-én tervezzük átadni a nagyközönség számára Szabó Magda Für Elise című regényének színházi ősbemutatójával.

A darabot Ráckevei Anna rendezi, akinek rendezőként ez lesz a bemutatkozása.

Hozzáfűzte,

a Csokonai Színház az előadások mellett számos programmal fogja belakni a teret. Koncertekkel kísért színházbejárások, beszélgetések és felolvasószínház is várja a látogatókat.

A nemsokára elkészülő Csokonai Fórum mellett reményeik szerint idén befejeződik a Csokonai Színház felújítása is, és jövő év elején a régi új színházunkat is újra birtokba vehetjük.

Elindult a Természettudományi Múzeum Debrecenbe érkezésének előkészülete is. Az idei év a tervezéshez szükséges előzetes munkafázisok jegyében fog zajlani.

A Vojtina Bábszínház 2022-es tervei közül Puskás István egy nagyon fontos gesztust emelt ki, miszerint a látás- és hallássérültek számára akadálymentesített előadásokkal készülnek. Hangsúlyozta, ez tökéletesen mutatja a Vojtina szociális érzékenységét és a hátrányos helyzetűek felé fordított kitüntetett figyelmét.

A Kodály Filharmónia programjai közül válogatva az idei évben újonnan induló Kocsis Zoltán Emlékfesztivált emelte ki, amelyet november 21 és 25-e között rendeznek meg, de jelentős szerepet tölt be a szintén első alkalommal megrendezendő Kodály Zoltán tehetségkutató verseny is. A pandémia bizonytalansága miatt viszont idén nem rendezik meg a Bartók kórusversenyt.

Kiemelte, hogy a Csokonai Irodalmi Laborban április 22-én egy Tisza István emlékkiállítás nyílik, amely ezidáig a parlamentben volt látható.

A Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház is egy megnövelt támogatásból gazdálkodhat. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár jelentős támogatáscsökkenése éppen a feladat átszervezésből adódik, hiszen a közösségi terek és az azok működtetéséhez szolgáló költségek immár a DEMKI költségvetésében jelennek meg és nem a Méliusz Juhász Péter Könyvtár költségvetésében. Mint magyarázta, a Déri Múzeum költségvetése mindig a régészeti bevételek fényében mozog és kevesebből gazdálkodik. – Azt hiszem, hogy a számok, illetve a programok is meggyőzően tudják azt bizonyítani, hogy újra nagyon színvonalas, izgalmas és mindannyiunk számára szerethető és élményekben gazdag évre készül a kultúra Debrecenben – zárta szavait.

A sajtótájékoztatón a város kulturális életét érintő további információk is elhangzottak. Terjedelmi okokból ezekkel külön cikkekben foglalkozunk.

Az utolsó simításokat végzik a Csokonai Fórumban lévő stúdiószínházban