Békemenet

Brutális Fidesz-előnyt mért a debreceni kutatóintézet

Helyi hírek

A Fidesz-KDNP továbbra is szignifikáns, azaz a statisztikai hibahatárokat meghaladó különbséggel vezet a baloldal előtt a Real-PR 93. február második hetében végzett kutatása szerint – közölte a Mandiner.hu portál vasárnap.

Az oldal cikkében kifejtette, hét héttel a választás előtt jelentős a “baloldal” lemaradása:

a kormánypártokra a biztos szavazó pártválasztók 54 százaléka adná a voksát, a “baloldal” közös listájára csak 41 százalék.

Hozzátették, a kormánypártok támogatottsága nem változott december óta, a “baloldalra” ugyanakkor most négy százalékponttal kevesebben szavaznának.

A Mandiner szerint ennek a csökkenésnek a hátterében

az “ellenzéki közös listaállítás elhúzódása, a baloldal sikertelen népszavazási kezdeményezése, valamint Márki-Zay Péter erőtlen kampányteljesítménye” áll.

A cikkben kitérnek arra is, hogy a kisebb pártok együttes eredménye 1 százalékról 5 százalékra nőtt december óra, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2, illetve 3 százalékon áll jelenleg.

Hangsúlyozták, alapvető eltérések láthatók a fővárosi és a vidéki lakosság pártpreferenciáiban: előbbiek többségükben ellenzékiek, utóbbiak többségükben kormánypártiak.

A fővárosi biztos szavazó pártválasztók 53 százaléka adná szavazatát a “baloldali” összefogás listájára, a Fidesz-KDNP-re 14 százalékponttal kevesebben (39 százalék).

A felmérés szerint ettől még nagyobb, de ellentétes irányú eltérés van vidéken:

57 százaléknyi biztos kormánypárti szavazóval szemben 38 százaléknyi ellenzéki áll, itt tehát már majdnem 20 százalékpont a rés a két tábor mérete között.

A Mandiner beszámolója alapján jellemző eltérés még a főváros és a vidék között, hogy a kisebb pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Budapesten átlépi az 5 százalékos bejutási küszöböt (6 százalék), vidéken viszont biztosan nem (1 százalék).
A pártpreferenciák és a lakóhely közötti kapcsolat nemcsak a főváros-vidék viszonylatban mutatkozik meg, hanem a vidéken belül is, hiszen bár mindkét településtípusban abszolút többséget alkotnak a kormánypártiak, a községekben 61 százalék, a városokban 55 százalék az arányuk. Az ellenzéki közös lista támogatottsága a falvakban mindössze 35 százalék, a városokban 40 százalék.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése ezer állampolgár telefonos megkérdezésével készült február 9-11. között.

(MTI)