Szeptemberben megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában

Helyi hírek

Szeptemberben megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában – jelentették be a városházán pénteken.

A városháza közleménye szerint Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években olyan fejlesztési folyamatok indultak el a városban, amelyeknek nagyon fontos eleme az oktatási rendszer.

Felidézte: a debreceni nemzetközi iskola 2019-ben nyitotta meg kapuit, nem sokkal azt követően bejelentették, hogy a városba érkező német vállalatokra is tekintettel elkezdődik a debreceni német általános iskola, a Deutsche Schule megvalósításának előkészítése.
A német iskola a város központi részén, a Vénkertben lesz, közel a magyar-német kétnyelvű Dózsa György általános iskolához – jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy az oktatás alapvetően német nyelven folyik majd, de a magyar gyerekek számára biztosítva lesz annak a feltételrendszere, hogy a magyar nyelvet és irodalmat a saját anyanyelvükön sajátítsák el, a német gyerekek pedig a magyart mint idegen nyelvet tanulhatják.
Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a közalapítványt 1998-ban hozta létre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a bajai német nemzetiségi önkormányzat, Baja városa és a német állam.

A magyar állam és Németország között 2000-ben jött létre az az egyezmény, amelynek értelmében iskolájuk nemzetiségi iskolából német külföldi iskola státuszt kapott, azóta az iskola által kiállított bizonyítványokat Németországban is elismerik – közölte. Hozzátette: iskolarendszerükben két bizonyítványt, egy magyart és egy németet szerezhetnek a diákok. Az elmúlt 20 évben 770 német érettségi bizonyítványt osztottak ki – emelte ki a kuratórium elnöke. Megjegyezte, Magyarországon és a környéken viszonylag egyedülálló módon ők alapították a kecskeméti Mercedes Benz Schule-t, az Audi Schule Győr intézményét, a Robert Bosch Schule-t Miskolcon, a következő pedig a debreceni német iskola.

Ezekben az intézményekben 1200 gyerek képzéséről gondoskodnak az óvodáskortól az érettségiig. A debreceni német általános iskola térítésmentes lesz, tandíjat nem kell fizetni – jelezte Egri Miklós.

Szauter Terézia, a MNÁMK főigazgatója hozzátette: az iskola Németországban elismert tanrend, tanmenetek szerint fog működni, magas színvonalon ötvöződik majd a német és magyar oktatási kultúra, az oktatási rendszer. Egy-egy osztály befejezésekor a gyerekek német bizonyítványt kapnak, így az intézmény azokat a gyerekeket is tudja majd fogadni, akik esetleg Németországban már megkezdték az általános iskolát, illetve az itt tanultakra alapozva zökkenőmentesen vissza tudnak térni az ottani iskolarendszerbe.

Fotó: Facebook/Papp László