Jégtáblák között kell egyensúlyoznia a tiszacsegei kompnak

Helyi hírek

Jégtáblák között lavíroz ezekben a napokban a tiszacsegei komp: egy-egy úszó tábla miatt vagy lassítani, vagy gyorsítani kell, de folyamatos az átkelés Tiszacsege és Ároktő között – mondta el a vízi jármű üzemeltetője csütörtökön az MTI-nek.

Lévai Zoltán hozzátette: idén jégzajlás miatt csak egyetlen napra, ezen a héten kedden kellett leállniuk.
Tiszacsegénél már eltűnt a jég, a folyó felső szakaszáról azonban még érkezik egy-egy jégtábla, de ez nem zavarja a folyamatos, a forgalomhoz igazodó közlekedést – magyarázta a szakember.

A tiszacsegei komp 2017-ben került az országos figyelem középpontjába, amikor február 13-án egy tíz kilométer hosszúságban feltorlódott jégdugó a meder aljáról felszakította a vontatókötelet, és berántotta a kompot a jégtáblák közé.

A kompkezelőt a folyó közepén rekedt járműből honvédségi helikopterrel mentették ki. Néhány nap múlva Tiszacsegétől negyven kilométerre, a sarudi medernél sikerült befogni a kompot, és bár összetört, a hajótest nem roppant meg, így a Tiszán visszavontatták az állomáshelyére – idézte fel a történteket Lévai Zoltán. Hozzátette, teljes felújítás után azóta – még ha néha jégtáblák között lavírozva is -, folyamatosan közlekedik a csegei komp.