Új világítás – ritkán láthatjuk így a Debreceni Egyetemet

Egyetem Helyi hírek

Mályvaszínnel világítják meg a Debreceni Egyetem Főépületét így csatlakozik az intézmény a január 17-e és 23-a közötti Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez – tette közzé az egyetem sajtóirodája. A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegség védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető.

A méhnyakrák a 45 éven aluli nőknél a második leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés. Magyarországon évente több mint 1200 új esetet diagnosztizálnak és 400-500 ember halálát okozza a betegség. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető, az időben diagnosztizált betegség pedig jó eséllyel gyógyítható.

– Az első szűrést 3 évvel a nemi élet megkezdése után javasolt elvégeztetni. Nagyon fontos kiemelni, hogy rendszeres szűrésekre van szükség, 3 évente ajánlott megismételni a vizsgálatot. Ez Magyarországon citológiai kenetvételből áll, szükséges esetben ennek kiegészítéseként végeznek HPV-szűrést – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.
A korai stádiumban felismert betegség operációval teljesen meggyógyítható. A méhnyakrák azonban nem csak gyógyítható, de a humán papillomavirus (HPV) elleni oltással meg is előzhető. Kialakulását ugyanis szinte 100 százalékban a szexuális úton terjedő HPV okozza.
– Az oltás a legjobban akkor véd, ha 12-13 évesen kapják meg a fiatalok.  Későbbi életkorban is ad védelmet, de csökken a hatásossága. Arra is van már ajánlás, ha valakinél kialakult a rákmegelőző állapot, és el kellett végezni egy kisebb operációt, utána is van értelme beadni a vakcinát, mert csökkenti az újabb elváltozás kialakulásának esélyét – emelte ki Krasznai Zoárd.
Magyarországon 2014-ben vezették be a HPV elleni önkéntes védőoltást. Ezt azok a lányok és fiúk kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik.