Papp László szerint jól haladnak a színházfelújítási munkálatok Debrecenben

Helyi hírek

Jó ütemben haladnak a színházfelújítási munkálatok Debrecenben, ahol az ország két legmodernebb színháza készül – közölte a cívisváros polgármestere a Csokonai Színház felújítás alatt álló épületében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta, hogy 2020 szeptemberében adták át az építési területet a kivitelezőnek, jelenleg a felújítás több mint 40 százalékos készültségű, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be.

A Csokonai Színház 160 éves épülete kívül-belül teljes mértékben megújul: a külső homlokzat, a födémek felújítása, a nyílászárók cseréje mellett új gépészeti elemeket építenek be, kicserélik az elektromos hálózatot és átépítik a karzatokat is – sorolta a polgármester.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: korábban 500 ülőhely volt az épületben, ebből csupán 350 volt teljes értékű, ahonnan az egész színpadot lehetett látni. Az átalakítással 600 állandó, teljes értékű ülőhelyet alakítanak ki, de szükség esetén további 66 pótszéket is el tudnak helyezni, amelyekről szintén látható lesz az egész színpad.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója hozzátette: a nézőtérről kikerültek a korábbi tartóoszlopok, amelyek akadályozták a kilátást, megújul a nézőtéri légtechnika, a színpadi világítás, de átalakítják a forgószínpadot is. Dupla, úgynevezett gyűrűs forgót építenek be, amely két irányban is tud forogni, és különleges díszletezést is lehetővé tesz – magyarázta a színigazgató.

Papp László az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Csokonai Színház több mint 9,6 milliárd forintból újul meg, a beruházást a Modern városok program és a Debrecen 2030 program keretében teljes mértékben központi kormányzati forrásból valósítják meg. A korábban Latinovits színházként emlegetett Csokonai Fórum csaknem hatmilliárd forintos beruházása 2022 első félévére elkészül, az új évadot már ott kezdheti meg a Csokonai Színház társulata. Egy évvel később pedig már mindkét megújult színházi épületben várják a közönséget Debrecenben – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Facebook/Papp László