Buszok Debrecenben

Hello, új debreceni buszok! De ki fog titeket vezetni?

Helyi hírek

“Új év, új autóbuszok a cívisvárosban”- hirdette január első munkanapján közleményében a Debreceni Közlekedési Vállalat. Elsőként a 22-es járat útvonalán élők vehették birtokba az új járműveket. Azt is megtudhattuk, hogy első körben harminc darab Mercedes-Benz Reform típusú és négy darab Mercedes-Benz Conecto csuklós busz kezdi meg szolgálatát Debrecenben. A minden utasigényt kielégítő buszok ráadásul összhangban vannak a vállalat azon törekvéseivel, amit a közelmúltban megfogalmaztak az elektromos buszokat is csatasorba állító Zöldbusz programban. Gyakorlatilag az említett projekt előfutárai ezek az eszközök, hiszen a károsanyag-kibocsátás is mérséklődik, és élhetőbb, zöldebb környezetünk lehet. Na, de itt akkor álljunk is meg egy pillanatra!

Ezzel valóban megoldódtak a város lakóinak nehézségei és panaszai, amelyeket gyakorta szoktak a helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban megfogalmazni a közösségi médiában?  Ezek után valóban nem fognak kimaradni a kora reggeli, vagy a késő este a járatok? Ezután kedvesebbek és előzékenyebbek lesznek a sofőrök? (Tisztelet a kivételnek!) Tisztábbak lesznek a buszok?

Aligha, habár tévedni és hibázni emberi dolog, ezt gyorsan szögezzük le. Emellett a járványhelyzet okán megváltozott utazási szokások miatt decemberben bevezetett és előreláthatólag január végéig tartó „tanszünet-munkanapi” menetrendről sem lehet még tudni teljes bizonyossággal, hogy be fog-e válni. Ezzel kapcsolatban a DKV egyelőre nem nyilvánult meg.

A felsorolt problémák igazi okát mi sem tudjuk pontosan, csak találgatni tudunk. Nyilvánvaló, hogy Debrecenben is komoly hiány van a buszvezetőkből, és úgy fest, nem eléggé vonzó ez a hivatás manapság.

Rendszeresen közöljük mi is a DKV álláshirdetéseit, hátha…

Buszvezetőt keres a DKV – béren kívüli juttatásokat, utazási költségtérítést is adnak

Jó a konfliktuskezelési készséged? Legyél jegyellenőr a DKV-nál!

Közrejátszhat az is, hogy sokan elvándoroltak a jobb fizetés reményében, vagy egyszerűen csak kiöregedtek, és nincs utánpótlás. A legvalószínűbb tehát az, hogy itt is munkaerőhiány van, mint oly sok ágazatban manapság. Ez kihathat a szolgáltatás minőségére, az esetleges túlhajszoltság és nagymértékű stresszhelyzet pedig könnyen az utasokon csapódhat le. 

Mi lehet a tényleges megoldás? E jelenség felszámolása érdekében a legtöbb közlekedési társaságnál bő öt évvel ezelőtt elindítottak az alapbéremelésen felül egy térítésmentes sofőrképzési programot. Ezen a képzésen legfeljebb kilenc hónap alatt megszerezhették az érdeklődők a D kategóriás jogosítványukat, és munkába állhattak. Az viszont kérdéses, hogy mennyien maradtak a kormány mögött a sikeres vizsgát követően.

Így tehát, amíg sorozatosan felmerülnek ezek a gondok, addig a mostani buszbeszerzéshez hasonló, és egyébként szükséges fejlesztések is legfeljebb csak szépségtapaszul szolgálhatnak a debrecenieknek, de semmiképpen sem oldja meg egy csapásra a valós problémákat.

– Faragó László –