Tasó László és Orbán VIktor

Szépen hízik Tasó László uradalma, a család is jól jár

Helyi hírek

Alaposan bevásárolt idén a Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselőjéhez kötődő nyíradonyi Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület – írja a Magyar Hang.

Az egyesület tavaly 150 millió forint támogatást nyert a Kisfaludy-programban, ebből pedig idén ingatlanokat vásárolt, többek között a képviselő feleségétől, illetve neje cégétől. Az elnyert támogatás így lényegében családban maradt.

Tasónak, aki alapítója és elnöke is volt, 2015 óta papíron már nincs köze a Gúth-Keled egyesülethez. Maradtak viszont benne jó ismerősei, akiket rokoni vagy munkakapcsolat fűz hozzá. A politikus erre úgy reagált: a hasonló gondolkodás és az alakulás körülményei hozták össze a közösséget.

Hogy Tasónak ténylegesen mennyire nincs köze az egyesülethez, azt erősen árnyalja, hogy a beruházásokat és az ügyleteket a legapróbb részletekig ismeri, és többet nyilatkozik, mint az egyesületi elnök, Kres Tünde Tímea – állítja a cikk.

Az egyesület egy többszintes, 11 kisebb-nagyobb medencés wellnesshotelt és ifjúsági szállást építene, valamint rendezvényparkkal és fényerdővel várná a vendégeket, de már kétszer is eredménytelenül írták ki rá a közbeszerzést (6 milliárdba kerülne). A modern látogatóközpont viszont már majdnem kész, erre még 2017-ben érkezett 486 millió forint EU-s (Top) pénz, de ez az összeg nem fedezi a beruházás árát, sőt, azóta már 655 millióra rúgnak a tervezett költségek.

Miből telik ezekre?

A cikk megjegyzi, nem látszik, hogy az egyesületnél miből futja ilyen nagy álmokra. Az állami pénzből felújított Gencsy-kúria által szervezett programok és vendéglátási bevételei ugyanis nem fedezik a beruházásokat. A bíróságtól lekért adatok szerint a közhasznú egyesületnek minimális bevételei vannak, 2020-ban a bevételeinek 94 százaléka, 2019-ben pedig 98,7 százaléka származott támogatásból. Tasó László ezt úgy magyarázta, hogy az egyesület állami és uniós projekteket valósít meg. Az egyesülettel szemben októberben végrehajtási eljárást rendeltek el, Tasó szerint ennek egy korábbi tervezővel kialakult pénzügyi vita az oka.

Az egyesület 2019-ben Orbán Viktor közbenjárására közel 333 millió forint állami támogatást kapott, tavaly pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől nyert el 150 milliót. Tasó erről úgy nyilatkozott, a pénz a turisztikai fejlesztés kiviteli tervei és a közbeszerzési eljárás költségei mellett ingatlanszerzésekre fordítható. Idén be is indult a gyarapodás, az egyesület sorra vásárolta fel a telkeket – nem a kúria körül, hanem a város határában, a 473-as főút mellett, ahol a látogatóközpont épül. Ennek területét még 2018-ban vette meg az egyesület egy nyíregyházi építőipari vállalkozótól Bencze Antaltól. A céges érdekeltségeivel (Debreceni Mélyépítő Kft. és KE-Víz 21 Zrt.) a közbeszerzéseken is jól szereplő vállalkozótól kellett a környező ingatlanok jelentős részét is megvásárolni. Ezek között van olyan, amelyet Tasó László személyesen vásárolt meg (szerepel a vagyonnyilatkozatában is), más ingatlanokat viszont a felesége által 2015-ben alapított Trend-Four-T-Kft. szerzett meg. Az egyesület két ingatlant is ettől a cégtől vásárolt meg. Vettek még továbbá a Nyíradonyi Vagyonkezelőtől egy közel kéthektáros területet, és egy magánszemélytől még egyet.

Titkolják a vételárakat

Említett ingatlanok vételárát közérdekűadat-igényléssel próbálták megtudni, de az egyesületi elnök nem válaszolt, és nem adta ki a szerződéseket. Gólya Zoltán, a Vagyonkezelő ügyvezetője sem tett eleget törvény által előírt kötelezettségének, így a lap munkatársa bírósági eljárást kezdeményezett a szerződések kiadása érdekében.

Közben több, a kúriával szomszédos ingatlan a Tasó családhoz került. A képviselő szántóföldeket, felesége pedig más ingatlanokat szerzett meg. Tavaly nyáron a Tasó Béla polgármester (a képviselő unokaöccse) vezette képviselő-testület több ingatlant belterületbe vont a kúria körül – ezek közé tartoznak Tasó Lászlóné ingatlanjai is -, majd az egyik ingatlan egy darabját eladta az egyesületnek.

A szövevényes ügyleteknek itt még koránt sincs vége, a teljes cikk elolvasható a Magyar Hang december 17-én megjelent, dupla számában.

Tasó László a Magyar Hang oknyomozó cikkében írottakra az alábbiakat reagálta:

  • a Gúth-Keled egyesülethez 2015 óta nincs köze, számíthat támogatására a választási kerület minden, nemes célt szolgáló egyesülete
  • az egyesület fejlesztési terveinek megvalósulása hatalmas jelentőségű lenne az ország egyik leggyengébb tőkeerejű térségében
  • az általa és a neje által megvásárolt területekről azt mondta, Bencze Antal az egészségi állapota miatt akart ezektől megválni
  • a felesége cégétől az egyesülethez került ingatlanokkal kapcsolatban azt felelte, ha egy szervezetnek a beruházásokhoz ingatlanra van szüksége, akkor csak attól lehet vásárolni, akinek van eladó, és ott, ahol a területre szükség van. Egyébként a felesége ajándékozott is az egyesületnek.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e visszásnak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségtől elnyert állami támogatás a Tasó családnál landolt, azt felelte, ezek provokatív és hamis állítások, az ő családjánál nem landolt állami támogatás, mert “a turisztikai ügynökség támogatása nem állami forrás”.

Tasó László nem érti, miért érdeklik ezek az ügyletek a sajtót, hiszen szerinte egyértelmű, hogy törvénytelenség nem történt.