Hajdúhadházon is van már Bocskai-szablya

Helyi hírek

A hadházi városháza dísztermében nyújtotta át Pajna Zoltán a Bocskai István korabeli szablya hiteles másolatát decenber 11-én, mely a térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma – derült ki a megyei önkormányzat beszámolójából. 

Hajdúhadházon már december 9-én elkezdődött az ünnepségsorozat, melyet minden évben a település várossá válásának évfordulóján rendeznek. 

Győztes szabadságharca után Bocskai István, Magyarország és Erdély választott fejedelme 1605. december 12-én, Korponán adta ki azt az oklevelet, melyben több más település mellett Hadháznak is városi rangot adott, az ide telepített katonáit, a hajdúkat pedig kollektív nemesi szabadsággal adományozta meg. 

A december 11-i rendezvények a parkban kezdődtek, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait, majd a résztvevők megkoszorúzták Bocskai lovasszobrát. Mindezt rendhagyó testületi ülés követte a Városháza Dísztermében, ahol Csáfordi Dénes polgármester ünnepi beszéde után Pajna Zoltán átnyújtotta a megyei önkormányzat által készíttetett jelképet, a Bocskai István korabeli szablya hiteles másolatát, mely a térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma.