Átadták a 3 milliárd forintból korszerűsített Derecskei-főcsatornát

Helyi hírek

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése. A több, mint 3 milliárd forintos fejlesztés révén javul a vízellátottság, nő a mezőgazdaságból élők versenyképessége az agrárszektorban – közölte a megyei önkormányzat.

Az elmúlt 30 évben a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorultak. A beruházásra az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma nyert 3,006 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén megvalósult fejlesztés során új létesítmények épültek, valamint több csatorna rekonstrukción esett át.

Ennek köszönhetően javult Derecske térségének vízgazdálkodása; növekedni fog a visszatartható édesvíz mennyisége, javul a terület vízzel való ellátottsága, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé váló vízjárás kiegyenlítéséhez, a biztonságos intenzív növénytermesztéshez. Megújult a szivattyútelep is, a megnövekedett teljesítmény kiszolgálásához pedig egy új transzformátor állomás telepítésére is szükség volt, valamint új kezelőépület is létesült.