Veszélyben a hajdúszoboszlói Járóbeteg-Ellátó Centrum jövője? Kérdőre vonta a városvezetést az ellenzéki képviselőjelölt

Helyi hírek

November 18-án dönt Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, hogy ki legyen a következő öt évben a Járóbeteg-Ellátó Centrum intézményvezetője. A Fideszes városvezetés leválthatja a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum 15 éve hivatalban lévő vezetőjét. A témában részletes cikket közölt a Debreciner.hu.

A momentumos Kiss László szerint – aki az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje a Hajdúszoboszló központú Hajdú-Bihar megyei 5-ös számú választókerületben – a Járóbeteg-Ellátó Centrum sorsát alapvetően befolyásolja, hogy ki lesz az intézmény új vezetője. Ezért, tekintve, hogy a szakmai bizottság döntése már közszájon forog a településen, kérdéseket tett fel a városvezetésnek, hogy tájékoztassa a lakosságot, mi a Fidesz terve az intézmény kapcsán.

A lakosságot leginkább az érdekli, hogy veszélyben van-e a hajdúszoboszlói egészségügyi labor? Erről tett közzé bejegyzést Kiss László, november 3-án közösségi oldalán. Ezt az értesülést, később maga a polgármester, Czeglédi Gyula és dr. Kovács Gergely, alpolgármester is határozottan cáfolta. Később Jónás Kálmán független önkormányzati képviselő Debrecinernek adott nyilatkozatának köszönhetően derült ki, hogy mi volt a laborról szóló híresztelések alapja. 

Debrecenbe költöztethetik a szoboszlói egészségügyi labort a momentumos képviselő szerint

Jónás elmondta, hogy a Fidesz által állítólag favorizált pályázatban az szerepel, hogy meg kell vizsgálni azt az eshetőséget, hogy a laborminták kiértékelését Debrecenben végezzék. Tehát a Jónás szerint is a Fidesz által kedvezményezett pályázó valóban felvetette, hogy a labor tevékenységét részben helyezzék át Debrecenbe. Ezt a felvetést, mint kiderült, a városvezetés nem támogatja. 

Kiss László november 8-án arról adott tájékoztatást, hogy Hajdúszoboszló városvezetése nem válaszol érdemben a következő kérdésekre:

1) Jelent-e a városvezetés szerint kockázatot, hogy a szakmai bizottság által állítólag előnyben részesített jelölt semmiféle egészségügyi képzettséggel nem rendelkezik?

2) Melyek azok a ténybeli okok, melyek alapján a szakmai bizottság a hírek szerint nem tartotta elegendőnek dr. Varga Tamás elmúlt 15 éves teljesítményét vezetői megbízatása meghosszabbításához?

3) Vezetőváltás esetén az új kinevezett főállásban lesz-e az intézmény élén?

4) Vezetőváltás esetén várható-e létszámleépítés?

Kiss bejegyzése szerint Dr. Kovács Gergely alpolgármester válaszok helyett „jogi lépésekkel fenyegetőzött”. Kiss posztjából az is kiderül, hogy az alpolgármester kimondottan aggályosnak tartja, hogy Kiss Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselőként információkkal rendelkezik a pályázatokkal kapcsolatban. Kovács szerint ugyanis a szakmai bizottság zárt ülésen tárgyalta a JEC pályázatait, az elhangzottak pedig nem minősülnek közérdekű információknak.

Kiss ezzel szemben azzal érvel, hogy  az intézmény 1987-ben a lakosság anyagi hozzájárulásával tudott megépülni, ezért az azzal kapcsolatos önkormányzati döntések igenis közérdeklődésre tartanak számot. A jogi lépésekkel való fenyegetésről a momentumos politikus azt írta: „furcsa megközelítése ez a felelős városvezetésnek”. 

Szerinte a városvezetésnek nem zárt ülésen kellett volna megtárgyalnia a JEC jövőjét, hanem az egész vezetői pályáztatásról kezdettől fogva érthető, átlátható és partneri kommunikációval kellene tájékoztatnia a lakosságot.

A hajdúszoboszlói képviselő-testület november 18-án szavaz a JEC-cel kapcsolatos szakmai bizottsági döntés jóváhagyásáról. Így a héten kiderül, milyen irányt vesz a 34 évvel ezelőtt jelentős mértékben lakossági adományokból felépült helyi egészségügyi intézmény sorsa.